Rusko odtajní celý archiv o invazi do Československa v roce 1968

Čeští historici budou moci studovat dosud přísně tajné dokumenty, týkající se invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 1968. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov včera během návštěvy Česka slíbil, že Rusko odtajní zbytek archivů, které v posledních letech utajuje.

"Jedná se o kolekci dokumentů sovětského politbyra z let 1967 až 1969. Nejde jen o usnesení politbyra, ale i o různé koncepty a podkladové materiály. Mohou se zde objevit zprávy o jednání s československými politiky, kteří byli invazi nakloněni," říká ředitel Ústavu pro soudobé dějiny Oldřich Tůma. Vědec ale nepředpokládá, že na základě nových dokumentů bude nutné výrazně přehodnotit český pohled na rok 1968.

Podstatnou část archivu totiž ruská strana předala do Česka již v devadesátých letech. Historici ale nyní dostanou šanci doplnit si některé detaily týkající se srpnové okupace. "Po dnešku budeme mít k dispozici takřka všechno. Výjimku tvoří jen nejpřísněji utajené dokumenty ruských zpravodajských služeb," říká Tůma.

Podle Tůmy nebylo zpřístupnění ruských dokumentů vůbec snadné. Ruská byrokracie je prý obrovská a odtajnění musí povolit každá instituce, která s nimi má cokoli - byť i jen teoreticky - do činění. "Před zhruba pěti nebo šesti lety jsme domluvili projekt s ruským archivem nejnovější historie. Cílem bylo získat přístup k dokumentům sovětského politbyra z let 1967 až 1969, které se přímo týkají Československa. Nejdříve to vypadalo nadějně, ale později spolupráce zamrzla.

Intervenoval jsem já, náš velvyslanec v Moskvě, ale bezúspěšně. Prorazila až loňská intervence předsedy Senátu Petra Pitharta u jeho ruského protějšku Sergeje Mironova, předsedy Rady federace," popisuje historik peripetie při snaze o otevření ruských dokumentů.

Tůma se nedomnívá, že by dokumenty mohly přinést zásadně nový pohled na srpen 1968, měnit by se měly nejspíše jen detaily. "Známe již třeba přepisy kremelských jednání našich představitelů. Nyní by se ale například mohly najít listiny, které by osvětlily mezidobí mezi jejich zatčením a dopravením do Kremlu. Tedy proces, kdy se z odvezených "zločinců" opět stali politikové, se kterými se jednalo na odpovídající úrovni," myslí si Tůma.

VÁCLAV DRCHAL

obsah | Česká republika