Rusnok dostal od Špidly padáka

Ministr průmyslu a obchodu Jiří Rusnok bude odvolán ze své funkce. Podle Jindřicha Marka z tiskového odboru Úřadu vlády se dnes s ministrem Rusnokem sešel premiér Vladimír Špidla. Po tomto setkání se předseda vlády rozhodl předložit prezidentovi republiky návrh na Rusnokovo odvolání.

"Po osobním rozhovoru s ministrem průmyslu a obchodu Jirím Rusnokem se premiér rozhodl využít svého ústavního práva a návrh na jeho odvolání předá prezidentovi," uvádí Marek v tiskovém prohlášení. Jde tak o první personální změnu ve Špidlově kabinetu.

Urban na Rusnokovo místo?

Rusnokovým nástupcem se má podle informací Práva stát úřadující šéf poslaneckého klubu ČSSD Milan Urban (44). Tuto zprávu si ve středu předávali sociální demokraté. "Já to nebudu komentovat. Prostě nebudu vám to vyvracet, ani potvrzovat," řekl Právu Urban.

Z informací jiných zdrojů, které s Urbanem mluvily otevřeně, však vyplývá, že se svým jmenováním do čela resortu průmyslu a obchodu počítá, jen neví, zda premiér Vladimír Špidla provede tuto personální změnu v nejbližších dnech, nebo až po sjezdu ČSSD, pokud bude na něm potvrzen ve funkci předsedy strany. Podle informace Urbanovy asistentky absolvoval tento případný adept na ministra hutnickou fakultu Vysoké školy báňské v Ostravě, pracoval v ČKD Kutná Hora, pak v opravárenských závodech v Čáslavi, později na městském úřadu v Čáslavi, krátce podnikal a od roku 1998 je poslancem za ČSSD.

Delší dobu byl rovněž předsedou středočeské organizace soc. dem., kde ho letos v lednu vystřídal Richard Dolejš. Urban rezignoval na funkci šéfa poslanců soc. dem. poté, co ani potřetí se nepovedlo zvolit prezidentem kandidáta ČSSD. Výkonem této funkce je pověřen do příštího úterka, kdy se má volit nové vedení klubu. Urban je členem středočeské organizace soc. dem. a patří k blízkým spolupracovníkům prvního místopředsedy ČSSD Stanislava Grosse.

Rusnok se již před loňskými volbami do Sněmovny netajil tím, že by preferoval velkou koalici soc. dem. a ODS. Byl jedním ze čtyř poslanců ČSSD, kteří odmítli podepsat prezidentskou nominaci kandidáta soc. dem. a koalice Jana Sokola. Další ze zmiňovaných potenciálních Rusnokových nástupců, poslanec ČSSD Vlastimil Aubrecht, Právu tuto informaci popřel. "Tak to určitě ne. Nebyl jsem nikdy osloven," uvedl.

Špidla se sice odmítá jakkoli vyjadřovat k těmto spekulacím, avšak jeho údajný výrok na adresu Rusnoka může charakterizovat vztah k ministrovi. Špidla prý komentoval fakt, že Rusnok odmítl podepsat Sokolovu kandidaturu, slovy: "Takový demonstrativní postoj by za Zemana znamenal, že by nestačil z ministerstva na Hrad vůbec dojít a zvolit prezidenta."

NAĎA ADAMIČKOVÁ, MARIE KÖNIGOVÁ, ALEXANDR MITROFANOV, NOVINKY.CZ

obsah | Česká republika