V ČR se sloučí vojenské zpravodajské služby

Brigádní generál Josef Prokš, který nyní řídí vojenskou rozvědku, by měl od května velet nově vzniklé Vojenské zpravodajské službě. Pod palcem by tak měl už nejen rozvědčíky, ale ivojenskou kontrašpionáž, které nyní šéfuje generálmajor Jiří Giesl. Právu to potvrdil ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Od prvního května chce totiž podle svých slov rozjet reorganizaci armádních tajných služeb. Ta spočívá ve sloučení dnešních dvou služeb v jednu, v jejímž čele by stanul právě Prokš. Ten včera v BBC uvedl, že si je vědom, že šéfovat nově vznikající službě nebude lehké.

"Nicméně práce je to velmi zajímavá," uvedl Prokš. Dodal, že Tvrdíkovu nabídku přijal. Nyní vedle sebe stojí Vojenské zpravodajství (rozvědka) a Vojenské obranné zpravodajství (kontrarozvědka). Práci služeb koordinuje Giesl. Podle nového modelu vznikne jediná služba, která se vnitřně rozčlení na rozvědnou a kontrarozvědnou část. Řídit službu bude už existující tzv. zpravodajský štáb. Sedí v něm Tvrdíkův první náměstek Jaroslav Škopek, dále vrchní ředitel sekce strategického plánování, první zástupce náčelníka generálního štábu a nově přibude Giesl, který zde bude Škopkovým zástupcem.

Tvrdík chce kontrolu

"Sloučení vojenských zpravodajských služeb lze provést bez změny zákona," upozornil Tvrdík. Přesto bude ale muset před poslance předstoupit, protože chce zároveň zavést parlamentní kontrolu vojenských služeb, podobně jako už dnes poslanci dohlížejí na BIS (civilní kontrarozvědku). "Do 1. září 2002 nebyla služba de facto pod kontrolou. Poslanci si mysleli, že ji hlídá obrana, ta si myslela, že ji kontroluje generální štáb a ten nekontroloval," kritizoval Tvrdík systém. "Budu prosazovat, aby existovala parlamentní kontrola, čímž by se zamezilo pochybnostem o činnosti služby," dodal.

Ministr odmítl spekulace médií, že náčelníkem nové zpravodajské služby bude bezpečnostní ředitel kontrarozvědky plukovník Miroslav Krejčík. Ten by měl údajně velet kontrarozvědné části. Kdo bude mít na starosti rozvědné oddělení, je zatím tajné. Tvrdík k tomu jen poznamenal, že mu Prokš předložil k výběru seznam jmen. "Nejsou mezi nimi žádná veřejně známá jména. Jde o lidi, kteří mají za sebou zahraniční mise, jsou jazykově dobře vybaveni a mají prověrku na nejvyšší bezpečnostní stupeň přísně tajné od Národního bezpečnostního úřadu," dodal Tvrdík.

Kdo je generál Prokš

Brigádní generál Josef Prokš se narodil 3. 10. 1959 v Ivančicích. Vystudoval Vysokou vojenskou školu pozemního vojska ve Vyškově. V letech 1982 až 1986 velel četě a poté elitní rotě výsadkové průzkumné jednotky. Náčelníkem štábu 4. brigády rychlého nasazení byl v letech 1997-1999. Poté studoval na US Army War College. Loni krátce velel české protichemické jednotce v Kuvajtu. V současné době je náčelníkem Vojenské zpravodajské služby (rozvědky). Je ženatý, má dvě dcery (14 a 16 let).

KAMIL HOUSKA, PRÁVO

obsah | Česká republika