Rozpočet prošel ve Sněmovně nečekaně hladce

Sněmovna ve středu těsnou většinou odhlasovala návrh zákona o státním rozpočtu na rok 2005. Bude mít schodek 83,6 miliardy korun. Pro byli poslanci ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU, proti opoziční ODS a KSČM. Žádné překvapení se nekonalo, rozpočet podle očekávání prošel těsnou většinou sto jednoho hlasu.

"Rozpočet umožní začít od příštího roku realizovat výraznou daňovou podporu rodin s dětmi a je orientován na budoucnost. Představuje také zvýšení výdajů na vysoké školy, vědu a výzkum," komentoval to ministr financí Bohuslav Sobotka.

Ve Sněmovní ulici se na nejdůležitější hlasování v roce sešlo 199 poslanců. Z rodinných důvodů se omluvil Tomáš Teplík z ODS. Na jednání přišel i ministr kultury Pavel Dostál, který nyní v Brně podstupuje chemoterapii. Při těchto počtech mohly vládní strany teoreticky postrádat dva poslance.

Pro rozpočet jich nakonec nejprve hlasovalo 102, což by znamenalo, že pro návrh byl i některý z opozičních poslanců. Posléze vystoupil Lubomír Suk z ODS s tím, že hlasoval proti rozpočtu a hlasovací zařízení ukázalo, že hlasuje pro. Hlasování však nezpochybnil, jen čísla se upravila na 101:98.

Deficit plus 19 miliard

Příjmy rozpočtu budou příští rok 824,8 miliardy korun, výdaje 908,4 miliardy korun. Zákon ještě musí podepsat prezident, v historii se však zatím nestalo, že by hlava státu tento zákon odmítla. Senát o zákonu o rozpočtu podle Ústavy nejedná.

Schodek 83,6 je bez započítání ztráty České konsolidační agentury (ČKA), na kterou půjde dalších 19 miliard korun. "Hospodaření státu na dluh pokračuje v nezměněné míře. To, že deficit na příští rok opticky vypadá nižší, je důsledkem účetní finty s dluhopisy vydanými na hrazení ztráty České konsolidační agentury," řekl před hlasováním předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý. Vyšší výběr daní by podle něj měl jít na umoření dluhu a ne na zvyšování, především sociálních výdajů, které už teď tvoří třetinu rozpočtu.

Policisté dostali přednost před zemědělci

"Tento rozpočet plní závazky vůči konvergenčnímu programu, proto bude klub KDU-ČSL hlasovat pro," řekl před hlasováním předseda rozpočtového výboru a KDU-ČSL Miroslav Kalousek.

Byl pro i přesto, že se mu nepodařilo prosadit návrh, aby poslanci vzali ministerstvu vnitra čtyři miliardy korun a dali je na platby zemědělcům a na rozvoj regionální kultury. Sněmovna odhlasovala jen to, že z oněch čtyř miliard půjde jedna miliarda do vládní rozpočtové rezervy. Kalousek poté natajil své rozčarování.

Peníze zůstanou v rozpočtu ministerstava vnitra "navíc" poté, co parlament o rok odložil zvyšování platů policistů průměrně o osm tisíc měsíčně.

NOVINKY

obsah | Česká republika