Vláda schválila rozpočet se shodkem 115 miliard

Rozpočet na příští rok se shodkem 115 miliard schválila na svém jednání vláda. Výsledek jednání kabinetu Vladimíra Špidly oznámil ministr průmyslu a obchodu Milan Urban. Z 11,4 miliardy korun, které měla k dispozici pro jednotlivá ministerstva, se podle něho vláda rozhodla rozdělit osm miliard Kč. Zbytek ponechala jako rezervu v rozpočtu.

Se svými požadavky uspěla ministryně školství Petra Buzková, která dostala pro svůj resort požadovanou částku 1,7 miliardy na vysoké školy. Do resortu zemědělství směřovalo 1,2 miliardy na dorovnání plateb pro zemědělce a fond dopravní infrastruktury dostane 2,8 miliardy Kč. Dalších 800 milionů korun půjde na vědu a výzkum a 350 milionů Kč na náklady spojené s rušením vojenských posádek.

Příjmy státního rozpočtu mají podle návrhu ministerstva financí dosáhnout 748,2 miliardy a výdaje 866,2 miliardy korun. Koncepce rozpočtu už vychází z vládní reformy veřejných financí. Ta by měla v příštích třech letech ušetřit přibližně 200 miliard, a snížit tak roční deficit ze sedmi na čtyři procenta hrubého domácího produktu. K tomu, aby Česko mohlo přijmout euro, se musí podíl ročního schodku na HDP snížit ještě o další procento.

Proti rozpočtu protestují především odbory. Podle nich reforma dopadne spíše na chudé lidi a nepovede k růstu ekonomiky. Reforma je též pod palbou kritiky opozičních stran. ODS ji pokládá za příliš měkkou, komunisté jejím tvůrcům naopak vytýkají malé sociální cítění. S vládními návrhy nejsou spokojeni ani někteří sociální demokraté, mimo jiné poslanec Josef Hojdar. Do Poslanecké sněmovny, kde má koaliční vláda nejistou většinu jediného hlasu, musí být rozpočet odeslán do konce září. Premiér Špidla již několikrát zopakoval, že neprojde-li státní rozpočet, padne vláda.

(iln), LIDOVÉ NOVINY

obsah | Česká republika