Čeští fotbalisté vyrážejí na mistrovství Evropy

Na cestu za fotbalovou slávou se dnes v dopoledních hodinách vypravili čeští reprezentanti. Národní tým odletěl jako jeden z posledních účastníků EURO do Portugalska, které se stane na čtyři týdny fotbalovým centrem kontinentu.

Nejbližší příbuzní ještě naposledy mohli všem hráčům popřát hodně štěstí v Portugalsku. Teď už má před dvacet tři vyvolených před sebou jenom několik týdnů vrcholného fotbalového zápolení. "Žena mi řekla, abychom hráli dobře a taky se brzy vrátili domů. To si docela odporuje," zažertoval kapitán Pavel Nedvěd.

Reprezentanti se včera sešli po dvoudenním volnu a naposledy potrénovali. "Nervozitu ještě necítím. Ta přijde asi až na místě," přiznal obránce Pavel Mareš. "Já už se moc těším," přidal se k němu další z nováčků na velkém turnaji David Rozehnal.

Česko podle aktualizovaného žebříčku FIFA vypadlo z elitní desítky nejlepších světových týmů a je až jedenácté. Dobrou náladu to ale po nadějných výkonech v závěrečných přípravných utkáních vedení reprezentace neubírá." Forma je dobrá a ještě bude kulminovat," tvrdil optimisticky asistent trenéra Miroslav Beránek.

Ten musel před novináři zastoupit svého nadřízeného Karla Brücknera, který kvůli bolesti zubů zamířil do vojenské nemocnice v Střešovicích. "Ale poslední trénink na Strahově už hlavní kouč povede osobně," ubezpečil mluvčí reprezentace Lukáš Tuček.

Další drobné bolístky hráčů už odeznívají. Po zranění kotníku začal vyklusávat Vratislav Lokvenc. Jeho kolega v útoku Milan Baroš si z ostrého střetu z posledního přípravného utkání s Estonskem odnesl pouze monokl pod pravým okem.

Hbitý liverpoolský střelec se nebojí, že by pozdější přílet na místo konání EURO znesnadnil aklimatizaci. "S Lotyšskem hrajeme v úterý, na přípravu bude dost času."

S některým ze svých spoluhráčů z Monaka by se zase rád potkal záložník Jaroslav Plašil. Narazit na hřišti na Morientese nebo Prša má ale jednu podmínku. Tou je postup ze skupiny. I v takovém případě se reprezentační benjamínek nemusí dostat na hřiště. "Výsledek týmu upřednostňuju před osobními úspěchy," dodal s odhodláním Plašil.

PETR ADAM

obsah | Česká republika