Remízu mohou vyřešit předčasné volby

Ani 80 dní po volbách nemá Česko novou vládu. Mirek Topolánek a Jiří Paroubek se nedokážou shodnout ani na tom, kde se sejdou k jednání, natož na její podobě. Pokud se nedohodnou ODS a ČSSD, není daleko k volbám. Paroubek čeká na svůj pokus sestavit vládu.

Členové ODS v regionech vidí jediné řešení volební remízy: předčasné volby. Uspokojeni rostoucími preferencemi v průzkumech jsou přesvědčeni, že je mohou vyhrát přesvědčivěji a definitivně porazit Paroubkovy socialisty. "K předčasným volbám není tak jednoduché se dostat," upozorňuje lídr občanských demokratů Mirek Topolánek. Ještě do konce příštího týdne proto bude zkoušet přemlouvat předsedu ČSSD Paroubka, aby umožnil vznik jeho vlády. Až pokud ho nezlomí, a zatím to tak vypadá, má nový premiér připraveny dvě cesty, kudy dál.

Ta první vede k ODS tolik žádaným předčasným volbám, ale znamenala by dohodu s "ďáblem" - s komunisty. Šlo by o překlenovací úřednickou vládu (bez Topolánka v jejím čele), jež by dovedla zemi k volbám na jaře. "V případě nedohody už chtějí všechny parlamentní strany s výjimkou sociální demokracie předčasné volby co nejdříve," říká první místopředseda ODS Petr Nečas. Šlo by o speciální zákon o zkrácení volebního období, stejně jako v roce 1998.

Druhou Topolánkovou cestou je zkusit požádat Sněmovnu o důvěru i bez předem dojednané podpory. I tak lze dojít k novým volbám: pokud vláda spojí hlasování o důvěře s nějakým zákonem a Sněmovna se na něm do tří měsíců neusnese (ani nepřijme, ani nezamítne), konají se předčasné volby. A protože ve Sněmovně jsou dva stovkové bloky neschopné se na čemkoliv dohodnout, ono "neusnesení" nemusí být tak těžké.

Jenže pro ODS tato trochu krkolomná cesta znamená i riziko. Když to nevyjde, Jiří Paroubek by nejspíš dostal od prezidenta vlastní šanci sestavovat vládu. Podle občanských demokratů svou neochotou v posledních dnech dává najevo, že právě na ni čeká.

Doposud se zdálo, že Paroubek už na křeslo premiéra šanci nemá, vždyť jeho ČSSD i s komunisty má jen sto hlasů. Paroubkovy naděje vzrostly poté, co nedávno třetina vedení Strany zelených neúspěšně prosazovala spolupráci s menšinovou vládou ČSSD opírající se o komunisty.

Návrh sice neprošel a dál platí oficiální příkaz, že zelení se nesmějí zaplést s vládou, jež bude mít cokoliv společného s KSČM. Ale vstřícnost třetiny zelených Paroubkovi pohodlně stačí k čekání na jeho pokus a mezitím může Topolánkovi diktovat podmínky, za nichž by nechal žít jeho vládu. ČSSD chce mluvit do výběru ministrů, zakázat reformy a Topolánka nechat vládnout jen dva roky, pak nové volby.

ODS říká, že to vše je pro ni nevýhodné. Za dva roky se svázanýma rukama její vláda nic neudělá, ztratí popularitu, a ČSSD tedy vyhraje volby. Naopak pro Paroubka je výhodné spojit sněmovní volby na podzim v roce 2008 s krajskými a senátními, k nimž jinak nechodí moc voličů ČSSD.

VÁCLAV DOLEJŠÍ, MF DNES

obsah | Česká republika