Remek letí do europarlamentu

Vladimír Remek mieri na kandidátke Komunistickej strany do Európskeho parlamentu. Prvý československý kozmonaut je na zozname hneď za podpredsedom strany Miloslavom Ransdorfom. Jeho šance sú veľmi dobré. V prieskumoch verejnej mienky sa komunisti umiestňujú pravidelne na druhom mieste a Remekova známa tvár by mala zabodovať.

Komunisti si veria, ich podpredsedníčka Zuzka Rujbrová v nedeľu na tlačovke povedala, že by mohli obsadiť až desať z 24 kresiel, ktoré budú mať českí zástupcovia v europarlamente. "Je to maximálne dosiahnuteľný cieľ." Remek v súčasnosti zastáva post obchodného radcu na českom veľvyslanectve v Moskve. Svoje bohaté skúsenosti z Ruska, kde sa v 70. rokoch dlho pripravoval na let do kozmu, chce podľa vlastných slov odovzdávať aj v Európskom parlamente.

Európski komunisti tam chcú výrazne posilniť svoju frakciu. Česká komunistická strana patrí v Európe k najortodoxnejším. Silné slovo v nej majú konzervatívci, ktorí sa nevzdali snov o zoštátňovaní súkromných firiem. Do parlamentu vysielajú na čele kandidátky reformnejšie naladených členov strany, podpredseda Ransdorf sa na rozdiel od mnohých komunistov vyslovoval za členstvo Českej republiky v Európskej únii. Reformisti sa dokonca snažili do Európskeho parlamentu "odložiť" ich dlhoročného predsedu Miroslava Grebeníčka, ten to však odmietol a v máji bude opäť kandidovať na predsedu strany.

KSČM si v prieskumoch verejnej mienky dlhodobo upevňuje svoje postavenie a od jesene 2003 je stranou číslo dva. Pravidelne predstihuje vládnu sociálnu demokraciu.

Podľa prieskumu z minulého týždňa mala ODS 34-percentnú podporu, komunisti presvedčili takmer 20 percent a sociálna demokracia necelých 17 percent voličov.

"Remek má miesto v EP isté. Ľudí príde voliť málo a komunisti majú disciplinovaných voličov," hovorí politológ Bohumil Doležal. Predpokladá, že na silnom postavení komunistov sa v horizonte najbližších rokov nič nezmení.

Rýchlo éééé mluvící éééé kozmonaut

Remek sa na let do vesmíru pripravoval, keď v Československu vznikala Charta 77. Po návrate z kozmu, kde v roku 1978 strávil osem dní, sa stal obdivovaným hrdinom, ale aj terčom mnohých vtipov. Uťahovali si najmä z jeho ééé, ktoré sa mu často priplietlo na jazyk. " Rýchlo é ééé mluvící é ééé kozmonaut," hovorilo sa.

Do roku 1990 bol členom KSČ, do jej nástupníckej organizácie už nevstúpil. Komunisti, ale aj sociálni demokrati sa ho neraz pred voľbami do Senátu snažili presvedčiť, aby kandidoval. Pristal až teraz. Rusko považuje za budúceho významného partnera Európskej únie, skúsenosti má aj zo zastupovania súkromných firiem a armády, pomôcť môže aj s európskym kozmickým programom. Priznal však, že príliš presnú predstavu o fungovaní Európskeho parlamentu nemá.

MAREK CHORVATOVIČ

obsah | Česká republika