Reklama s Krampolem urazila Rumuny

Rumunská ambasáda v Praze připravuje stížnost na českou televizní reklamu. Obyvatele balkánské země urazil spot propagující bulvární deník. Jiří Krampol v něm prohlašuje: "S Aha! se nenudím ani v Rumunsku!" Herec řekl, že sloganem nemyslel nic zlého.

Reklama na bulvární deník Aha! z vydavatelství Ebika se nedávno objevila v televizi. Vystupuje v ní herec Jiří Krampol.

Rumunské velvyslanectví v Praze je spotem pobouřeno. "Vůbec nechápu smysl ani logiku té reklamy, je podle mě zlovolná. Je velmi pravděpodobné, že se proti ní ohradíme. Ještě musíme zvážit, jakou formou," řekl 2. tajemník rumunského velvyslanectví v Praze Gabriel Mares.

Krampol byl v Rumunsku před 25 lety

"Jen tak jsem ´plácnul´, byl jsem v Rumunsku s ROH před pětadvaceti lety, až na krásné moře tam bylo všechno příšerné," přiznal se Jiří Krampol k autorství sloganu. "Za slovo Rumunsko lze dosadit kterýkoliv jiný další stát nebo město," tvrdí.

"Každý den se mi někdo ozve, že jsem ho ve svém pořadu Nikdo není dokonalý urazil. Jestli se reklama Rumunů dotkla, nechápu čím," diví se Krampol.

K reklamě ho prý přemluvilo vedení deníku Aha!. Téměř sedmdesátiletému herci údajně Aha! nabídlo, že o něm nebude psát negativně. "To je nesmysl, z mé strany k žádné takové nabídce nedošlo," tvrdí šéfredaktor bulvárního listu František Nachtigal. On sám na reklamě také nic špatného nevidí. "Líbí se mi," řekl.

Reklama je neetická, soudí odborník

Reklamu ovšem razantně odsoudil i prezident Asociace reklamních agentur Jiří Mikeš. "Je velmi neetická, Rumuni se brání právem. Pan Krampol by se tam měl znovu podívat," řekl Mikeš.

Tajemník rumunské ambasády doufá, že česká společnost jeho zemi vnímá jinak než populární herec. Poukazuje na rozmanitou přírodu, bohatou historii, vstřícnou společnost, celosvětově vyhlášené pravoslavné kostely.

Že je Rumunsko v Česku opravdu populární, potvrdil i Jaroslav Koreček z pražské cestovní kanceláře, která nabízí poznávací zájezdy do této balkánské země pro mladé lidi. "Rumunsko ušlo velký kus cesty, aby mohlo vstoupit do Evropské unie," říká. Češi prý mají největší zájem o rumunské hory a moře.

Rumunsko klepe na dveře EU. Evropská komise v úterý doporučila, aby bylo spolu s Bulharskem přijato za členy k 1. lednu 2007.

PAVEL EICHLER, IDNES.CZ

obsah | Česká republika