Reformní zákony napoprvé prošly

První bitvu o reformu vláda vyhrála. Poslanecká sněmovna v prvním čtení podpořila všech jedenáct zákonů vládního návrhu. O konečné podobě zákonů bude sněmovna rozhodovat až koncem září.

Reforma by během tří let měla přinést úsporu necelých 200 miliard korun ve výdajích a více než 70 miliard korun z vyšších daní. Pro zákony hlasovaly strany vládní koalice, proti nim pak ODS a komunisté.

Poslanci o všech jedenácti zákonech hlasovali celkem 32 minut ve 26 hlasováních. Takřka po celou dobu se hlasování účastnilo 198 poslanců. Nemocného komunistického poslance Antonína Zralého takzvaně vypároval předseda unionistických poslanců Karel Kühnl.

Co vlastně prošlo

Reforma má zajistit pokles vysokých rozpočtových schodků. Jejím cílem je postupné snižování deficitu veřejných financí z letošních 6,1 procenta HDP maximálně na čtyři procenta v roce 2006. Kabinet zamýšlí snížit počet zaměstnanců ve veřejném sektoru a zpomalit růst jejich platů, změny se mají dotknout důchodového systému, nemocenské, zdravotního pojištění, systému sociálních dávek a daní.

Podle vládní koalice by během tří let měla klesnout sazba daně z příjmu právnických osob ze současných 31 na 24 procent. Pokles by mělo kompenzovat zvýšení sazeb spotřebních daní, zatímco sazby DPH by se k sobě přibližovat neměly. Od příštího roku by se měla většina služeb a některé zboží přesunout ze snížené do základní sazby 22 procent. Kvůli vyšší dani tak podraží například telefony a internet. Sazby spotřební daně z cigaret a lihu by se měly zvyšovat v souladu s návrhem zákona, který již jednou zamítla Poslanecká sněmovna. Daň z cigaret by tak například měla růst ze současných 40 až na 57 procent v roce 2007. Zvýšit by se měla daň z lihu i z pohonných hmot. Prodej alkoholu bude kolkován.

Od příštího roku by měla klesnout sazba daně z převodu nemovitostí z pěti na tři procenta. Zavedena naopak nebude daň dědická a darovací v první příbuzenské skupině. Návrh reformy veřejných financí počítá i se snížením částky na již dvakrát odloženou změnu systému platových tříd z dosavadních dvanácti na šestnáct, která má zajistit větší diferenciaci v odměňování. Odbory protestují proti podle nich neadekvátnímu finančnímu zajištění této změny.

Vláda chce také snížit podporu stavebního spoření ze současných maximálně 4500 korun až na 2400 korun. Ti, kdo použijí naspořené prostředky na koupi nebo výstavbu bytu, by měli být více zvýhodněni. Součástí balíku reformních zákonů je také návrh, aby podnikatelé s obratem nad tři miliony korun museli od příštího roku přejít na podvojné účetnictví. Novela jednoduché účetnictví ruší, a drobní živnostníci tak místo něj povedou pouze evidenci příjmů a výdajů nutnou pro stanovení základu daně z příjmu. Podvojné účetnictví povedou všechny právnické osoby, například ale neziskové organizace či bytová družstva budou moci vést podvojné účetnictví ve zjednodušeném rozsahu.

Podporu dnes v prvém čtení získal také návrh na omezení platů ústavních činitelů. Vláda navrhuje, aby platy ústavních činitelů příští tři roky nerostly. Časem by pak měly kopírovat trojnásobek průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře.

Hádky ve sněmovně

Samotnému projednávání předcházely ostré hádky, křik a bušení do parlamentních lavic. Nečekanou prudkou hádku v úvodu jednání způsobilo vystoupení poslance za ODS Jana Klase, který tvrdě napadl policii za to, že neposkytla ochranu pozůstalým a dalším a svědkům přestřelky, která se odehrála v úterý v Litvínovicích u Českých Budějovic a vyžádala si tři lidské životy. Klas naznačil, že policie postupuje při objasňování kauzy laxně.

Proti výpadům Klase se důrazně ohradil ministr vnitra Stanislav Gross (ČSSD). Před sněmovnou začal na poslance ODS křičet, že ODS dělá z mrtvol politiku a že to je hanebnost, za kterou by se měl každý slušný člověk stydět.

LIDOVKY

obsah | Česká republika