Zůstal v čele lékařské komory

Předseda České lékařské komory a žhavý kandidát na ministra zdravotnictví David Rath zůstal v čele ČLK. Rozhodli o tom delegáti v noci z pátku na sobotu, kdy prosadili hlasování o důvěře Rathovi. Pro setrvání ve funkci bylo 151 delegátů, pro odvolání 102 a 20 se zdrželo.

Rath vede ČLK od roku 1998 a do konce funkčního období mu zbývají dva roky. V případě, že by se stal ministrem zdravotnictví, premiér Jiří Paroubek si umí představit, že by nějakou dobu ještě vykonával i funkci prezidenta komory. "Osobně by mně to nevadilo. Zda by to bylo tři nebo sedm měsíců, to už je jedno," řekl premiér.

Rath na sjezdu ale jednu porážku utrpěl. Neuspěl s návrhem, aby delegáti zrušili limit počtu volebních období funkcionářům. Znamená to, že definitivně ve funkci prezidenta komory skončí za dva roky.

Premiér strávil na sjezdu lékařů téměř dvě hodiny, nevyhýbal se žádné otázce a poděkoval jim za práci, což veřejně žádný předseda vlády ČR neudělal. "Vysoká kvalita péče je především vaší zásluhou. Jsem si toho vědom a vyjadřuji poděkování za všechny občany země," zdůraznil a vysloužil si za to velký potlesk delegátů sjezdu. "ČSSD nechce znárodňovat ordinace. Soukromé podnikání je posvátné. Nikdo na ně nebude sahat," prohlásil premiér a opět mu delegáti zatleskali.

To nevydržel stínový ministr zdravotnictví za ODS Tomáš Julínek. "Já si tady připadám jako v lůnu sociální demokracie," zhodnotil sjezdovou atmosféru.

K současnému ocenění práce lékařů, které činí 130 korun za hodinu, Paroubek řekl, že je "skandálně nízké". Neslíbil ale okamžitou nápravu, která podle něj vzhledem k sedmi měsícům, které zbývají do voleb, není ani možná, ale postupnou, při níž lékaři budou mnohem lépe ohodnoceni.

VÁCLAV PERGL

obsah | Česká republika