RFE bude vysílat z Hagiboru

Nové sídlo Rádia Svobodná Evropa vyroste v Praze 10 na Hagiboru. Moderní pětipatrová budova by měla být dokončena nejpozději v roce 2008.

Smlouva o výstavbě a následném pronájmu byla uzavřena na 15 let s možností prodloužení na dalších 30 let. "Výstavba na Hagiboru tuto lokalitu určitě výrazně zkultivuje. V současné době je toto místo velmi zanedbané," sdělil mluvčí Prahy 10 Jan Charvát. Vedle budovy rádia vyroste na Hagiboru také nový hospic a židovský památník. "Za druhé světové války zde totiž bylo seřadiště, odkud odjížděly transporty do koncentračních táborů. Proto jsme investorovi navrhli, aby před budovou vzniklo pietní místo," dodal Charvát.

V těchto dnech probíhá na Hagiboru čištění a úklid zanedbaných okolních prostor, které by měly zhruba do měsíce skončit.

Podle slov PR manažerky investora Petry Zdeňkové s počátkem stavebních prací se nepředpokládají žádné stavební prodlevy. "Žádost o stavební povolení byla již podána," potvrdila Zdeňková.

Rádio Svobodná Evropa se bude na Hagibor stěhovat z budovy bývalého Federálního shromáždění u Václavského náměstí, které je po teroristických útocích na New York a Washington pod přísnou bezpečnostní kontrolou. Nová lokalita v Praze 10 byla vybrána v roce 2005. Podle slov Jana Charváta výstavba na Hagiboru přinese z hlediska bezpečnosti určitě zklidnění situace v blízkosti centra metropole na Vinohradské ulici a jejím okolí.

LIDOVÉ NOVINY

obsah | Česká republika