Rakovina u nás zabíjí víc než jinde

Až na výjimky platí, že čím bohatší je stát, tím rychleji dokáže zařídit, aby na trh přišly nejmodernější léky. Pro nemocné to znamená jediné: šance na život je v chudším státě o třetinu nižší než pro ty, kdo žijí v ekonomicky vyspělé zemi.

Takový je závěr čerstvé studie švédských vědců z univerzity Karolinsky Institutet, kteří srovnávali úspěšnost léčby rakoviny v osmnácti zemích Evropy. A Česko nedopadlo zrovna nejlépe.

Ze studie vyplývá, že pacienti u nás mají kvůli horší přístupnosti k nejnovějším lékům menší šanci na vyléčení. Pět let po léčbě v Česku totiž přežívá jen 47 procent lidí. Zato v sousedním Rakousku je to 61 procent lidí, stejně jako ve Francii. Lidé tam totiž mají k dispozici víc nejnovějších léků na rakovinu - a dříve než u nás.

Jen v osmi evropských zemích je situace horší než u nás. A nejsou to zrovna země, s nimiž by se Česko chtělo srovnávat - například Bělorusko, Ukrajina či Rumunsko. Dokonce i v Albánii mají pacienti vyšší šanci na přežití než v České republice.

"Ekonomické možnosti naší země jsou zkrátka horší než většiny ostatních evropských zemí. Tím pádem nemáme k dispozici tolik peněz na léčbu rakoviny jako třeba Norové, Švédové či Němci," komentuje to předseda České onkologické společnosti Jiří Vorlíček.

Vzápětí však uklidňuje: "Na to, jaké máme ekonomické možnosti, je v Česku pořád ještě mimořádně výborný přístup k lékům a dalším možnostem léčby."

Léčba je čím dál dražší

Trocha čísel: otázkou, jak rakovinu léčit, se zabývá téměř třetina všech světových výzkumů na nové léky. Každý rok výzkumy jen v zemích Evropské unie spolykají téměř 4 miliardy korun.

A nemocných rok od roku přibývá. Loni některým druhem rakoviny onemocněly v EU téměř tři miliony lidí. Zároveň na rakovinu 1,7 milionu lidí zemřelo.

"Nemocných přibývá, ale naštěstí neroste počet úmrtí. S jedinou výjimkou - rakoviny plic u žen. Tam se nějak nedaří úmrtnost zastavit," konstatuje Nils Wilking ze švédské univerzity Karolinsky Institutet.

To znamená, že léčba rakoviny odčerpává čím dál více peněz ze státních rozpočtů. V Česku se za ni každoročně utratí 6,5 procenta z peněz, které jdou do zdravotnictví.

Přesto jsou věci, které se dají změnit, a ani to tolik nestojí. "Jsme na štíru s odhalováním rakoviny tlustého střeva. Nemocní chodí pozdě, a mají tak malou šanci přežít," říká onkolog Jiří Vorlíček s tím, že kdyby každý člověk nad padesát let přišel každý rok k praktickému lékaři pro test, všechno by bylo jinak.

Co se naopak v posledních letech v Česku díky včasné prevenci a síti mamografů zlepšilo, je odhalování rakoviny prsu. "Díky tomu teď přežívá přes devadesát procent všech pacientek," dodává Vorlíček.

LENKA PETRÁŠOVÁ

obsah | Česká republika