Bude v Česku protiraketová základna?

Česko má šanci, že na jeho území vznikne moderní protiraketová základna. Severoatlantická aliance, jejímž je Česká republika členem, nyní hledá lokalitu na postavení vojenského zařízení. Potvrzují to lidé z ministerstva obrany, víc však nechtějí o plánu hovořit.

"Studuje se geografická mapa Evropy a hledá se nejvhodnější umístění jedné americké raketové základny pod hlavičkou NATO v Evropě," komentoval úvahy Rostislav Kotil, ředitel sekce obranné politiky a strategie ministerstva obrany.

Ministr obrany Miroslav Kostelka řekl, že ve hře jsou i ostatní členové NATO, víc však neuvedl. Internetový server Britské listy, který o plánu informoval už v pátek večer, napsal, že se jedná o Polsko a Maďarsko. Základna, která by byla schopná sestřelovat letící rakety vypálené nepřítelem, má v Evropě vyrůst do roku 2006.

Skoupí na informace, kde bude, jsou i představitelé armády. Pavel Štefka, náčelník generálního štábu, řekl, že se vzhledem k nedostatku informací nechce k věci vyjadřovat.

"O podobném zařízení se mluví delší dobu. Nebylo to však nikdy nic konkrétního. Já osobně jsem o tom s nikým z americké strany nejednal," řekl včera ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda, který dnes odlétá shodou okolností právě do Spojených států. "Ani to není v plánu mojí nacházející návštěvy USA," dodal.

Pokud by nakonec Severoatlantická aliance vybrala jako místo pro umístění základny Česko, musela by záležitost posoudit vláda a poslanci. Už nyní je zřejmé, že právě v parlamentu by se strhla bouřlivá diskuse. "Rozhodně bych něco takového nepodpořil," prohlásil včera poslance za ČSSD Vladimír Laštůvka.

Jiní poslanci naopak úvahy vítají. "Vím, že se o tom spekuluje už několik roků. Osobně bych pro základnu byl. Výrazně by to zvýšilo bezpečnost naší země," konstatoval Jan Vidím z ODS. "Při současném složení Poslanecké sněmovny ale něco takového bohužel nemůže projít," dodal.

Kladně se k případné stavbě základny staví i Cyril Svoboda. "Spojené státy jsou naším spojencem a anglosaské země nebyly nikdy tím, kdo rozpoutal válku," řekl.

JAN VACA, JAN GAZDÍK, MF DNES

obsah | Česká republika