Armáda koupila nekvalitní rakety za 87 mil. korun

Česká armáda utratila 87 miliónů korun za nekvalitní bulharské rakety, jejichž skladování ji navíc ročně stojí 125 000 korun. Vyplývá to ze zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), jehož závěr má k dispozici Český rozhlas - Radiožurnál. Armáda přitom podle Radiožurnálu disponovala informacemi, na jejichž základě měla dodávku raket odmítnout.

Policie za pachatele podvodu označila bulharskou firmu, která v prodeji figurovala jako překupník. Armáda nakoupila z Bulharska a Ukrajiny 80 nekvalitních raket se zfalšovanou dokumentací za 87 miliónů korun. Armáda požadovala, aby rakety určené pro bitevní vrtulníky byly vyrobené nejpozději v roce 1995. Prvních 60 střel dodala zbrojařská společnost Omnipol v roce 1998, zbývajících 20 koncem října 2000.

O dva měsíce později tehdejší šéf Národního úřadu pro vyzbrojování Jaroslav Štefec a poslanec ČSSD Miloš Titz jednu raketu prozkoumali. Zjistili, že originální údaje na obale jsou přestříkané a dokumentace je zfalšovaná. Ve skutečnosti byly střely vyrobeny v roce 1983 a byly nepoužitelné, protože mohly samovolně explodovat v podvěsu na vrtulníku.

"Zjistili jsme, že jednotlivé komponenty (raket) nejsou nové. Bylo evidentní, že tyto rakety vznikly ze skladovaných náhradních dílů nestejné životnosti," řekl Radiožurnálu Titz, který je členem branného výboru Sněmovny.

V dovozu se pokračovalo

Již před dodávkou prvních 60 raket v roce 1998 však bylo podle Radiožurnálu známo, že jejich výroba skončila počátkem 90. let. Kromě toho také tehdy ve vojenských skladech leželo téměř 300 střel stejného typu, se kterými však piloti necvičili ani nestříleli. Půl roku před kontrolou raket navíc měly vojenské tajné služby informace, že střely mají prošlou životnost a v září 2000 byl o celé věci informován tehdejší ministr obrany Vladimír Vetchý. Přesto Omnipol koncem října dovezl dalších 20 střel.

Ministerstvo obrany se zatím nedokázalo dohodnout na reklamaci a z Bulharska žádné peníze nevymohlo. Mluvčí ministerstva obrany Ladislav Šticha tvrdí, že armáda už druhým rokem čeká na verdikt soudu. "Chceme potvrzení toho, že nebyla splněna smlouva, že jsme dostali jiné zboží, než jsme si objednali a poté samozřejmě budeme požadovat po bulharské straně, aby nám vrátila peníze," řekl Šticha Radiožurnálu.

S vymáháním peněz bude podle Štichy zřejmě pomáhat i Omnipol, který je dovezl. Ve vyjádření zbrojařské firmy je však uvedeno, že před dodávkou byly rakety řádně odzkoušeny speciálním zařízením, odpovědní zástupci odběratele převzali střely přímo v Bulharsku v souladu s předpisy české armády, měli k dispozici dokumentaci, nevznesli žádný protest či námitku a podepsali certifikát jakosti a kompletnosti, čímž osvědčili, že je dodávka bez vady.

Případ vyšetřovala policie. Podle Štichy celou věc odložila, protože se ukázalo, že žádného trestného činu se nikdo z České republiky nedopustil. Za pachatele podvodu vyšetřovatel označil bulharskou firmu, jež v prodeji figurovala jako překupník.

NOVINKY

obsah | Česká republika