Američané přijedou hledat místo pro základnu

Za týden přijedou do Česka zástupci protiraketové agentury USA, aby si prohlédli místa pro možné umístění protiraketové základny. Experti si začnou od 18. července prohlížet lokality nacházející se ve stávajících vojenských újezdech. Informoval o tom dnes tiskový odbor ministerstva obrany.

Ve zprávě stojí, že pro Česko neplyne z návštěvy žádný závazek. "Technická rekognoskace pouze umožní americké straně dokončit etapu sběru potřebných informací," uvádí zpráva s tím, že analýzou dat dojdou Američané k výběru nejvhodnější lokality. Území v Polsku si už prohlédli na přelomu května a června.

Protiraketová základna, o jejímž umístění v České republice uvažují Spojené státy v rámci své obranné politiky, by podle informací ze zasvěcených kruhů byla skryta pod zemí a znamenala by ekonomický přínos. Mohla by však také přilákat pozornost teroristických skupin. Za prospěšnou pro bezpečnost Česka ji považuje náčelník generálního štábu Pavel Štefka. Severoatlantická aliance záměr nekomentuje a tvrdí, že to je dvoustranná záležitost mezi Prahou a Washingtonem.

Spojené státy daly již dříve najevo, že by k vybudování systému protiraketové obrany rády využily některou z lokalit ve střední Evropě. K účinné obraně proti střelám například ze Severní Koreje či Íránu totiž nestačí zařízení na severoamerickém kontinentu. USA argumentují také tím, že by "protiraketový deštník" mohl pokrýt i Evropu.

ČTK

obsah | Česká republika