Rádio Vnitro spustí dnes v 11.11

Ode dneška mají lidé možnost přes internet sledovat 24 hodin denně aktuální informace z resortu vnitra a policie. V 11 hodin a 11 minut začne vysílání Rádia Vnitro na internetové adrese www.mvcr.cz. Jak Právu sdělila ředitelka tiskového odboru ministerstva vnitra Gabriela Bártíková, záměrem projektu je co nejrychlejší podávání informací ve zvukové formě.

"V České republice je 85 rozhlasových stanic a díky našemu internetovému rádiu nyní budou všechny ve stejný okamžik vědět, co se právě událo," sdělila Bártíková. Páteří vysílání, které bude jednak v podobě zvukového proudu s hudbou, jednak ve formě archívu, jsou resortní, policejní a hasičské aktuality. Významným tématem je chystaný summit NATO včetně všech připravovaných bezpečnostních opatření. Uživatelé internetu se díky novému projektu také seznámí s podrobnostmi kolem reformy veřejné správy, hlavně s převáděnými kompetencemi z okresních na obecní úřady. Rádio bude nabízet i rozhovory s představiteli resortu a policie. Přenášet se budou také tiskové konference. Budou ho moci využívat zrakově postižení spoluobčané díky speciální úpravě a naši občané v zahraničí. Denní náklady na činnost Rádia Vnitro podle Bártíkové představují 500 Kč a týkají se pouze technického zabezpečení. "Obsah vysílání zabezpečují pracovníci odboru tisku a styku s veřejností, kteří ovšem plní řadu dalších úkolů," dodala Bártíková.

Stanice nemá být o Grossovi

Na otázku, zda projekt nebude sloužit hlavně ministru vnitra Stanislavu Grossovi pro vylepšování jeho image, uvedla: "Rádio Vnitro je koncipováno jako nadstandardní informační služba veřejnosti. Bude se zabývat hlavně aktuálním zpravodajstvím z celého resortu. Ministr Gross stojí v jeho čele a bude-li k tomu důvod, v rádiu dostane slovo." Bártíková zároveň odmítla spekulace, že by právě za spuštění tohoto internetového rádia získala od Grosse služební byt. "Byty se nepřidělují za projekty. Z osobních důvodů jsem si skutečně o přidělení bytu zažádala. Byl mi nabídnut byt 1+1 na okraji Prahy na dobu jednoho roku. Roční pronájem mi ale nic neřeší, takže jsem to odmítla," řekla Bártíková.

Langer je skeptický

Místopředseda ODS Ivan Langer Právu sdělil, že ohledně Rádia Vnitro má jen kusé informace, ale i tak je "velkým skeptikem ohledně smysluplnosti vynaložených prostředků". Langer soudí, že by se měla zlepšovat hlavně informovanost veřejnosti o dopravní situaci a aktuálních uzávěrkách či objížďkách ve veřejnoprávním rozhlase, v čemž podle něj "ministerstvo vnitra občanům hodně dluží". Na připomínku, že spuštěné rádio má právě sloužit jako rychlý servis všem rozhlasovým stanicím, Langer uvedl: "To jsem zvědav. Že to tak má fungovat, ještě neznamená, že to tak bude." Podle něj Gross podřizuje všechno ve své kariéře tomu, aby se udržel na žebříčku popularity na nejvyšším místě. "O to méně se věnuje skutečné práci, takže ho nelze podezírat z toho, že speciálně Rádio Vnitro vzniklo kvůli vylepšování jeho mage, neboť to je přirozená součást jeho počínání," dodal Langer.

KATEŘINA PERKNEROVÁ, PRÁVO

obsah | Česká republika