Britská velvyslankyně se do ČR těší

Ve čtvrtek 8. 11. 2001 zahájí své působení v České republice nová velvyslankyně Velké Británie Anne Pringelová. Podle jejího vyjádření se na tuto práci nesmírně těší, neboť vztahy mezi Spojeným královstvím a Českem jsou na velice dobré úrovni. Pevně věří, že ještě za svého působení bude s vládou spolupracovat jako s partnerem v Evropské unii. Vstup České republiky do tohoto společenství vydí jako téměř hotovou věc a vše už je prý jen otázkou času. Nicméně lze říci, že podle těchto signálů lze ze strany Velké Británie očekávat podporu.

Na této skutečnosti by, podle Anne Pringelové, neměly mít sebemenší vliv imigrační kontroly, které Londýn již dvakrát zavedl v Pražské Ruzyni. "Všem Britům bylo nesmírně líto, že jsme museli sáhnout k těmto opatřením. Ale je zkrátka nesmyslné, aby z demokratické a vyspělé země přišlo během půl roku 1200 žádostí o azyl. My musíme bránit zneužívání našeho azylového systému," okomentovala velvyslankyně postup své vlády.

Anne Pringelová rovněž striktně odmítla americkou kritiku výběru nadzvukových stíhaček pro české letectvo. Britsko-švédskou nabídku strojů Gripen prý považuje za nesmírně výhodnou, neboť České republice mimo jiné přináší i širokou nabídku pracovních příležitostí v rámci vyrovnávacího programu.

Anne Pringelová, jež ovládá ruštinu a angličtinu, se v sočasné době učí také česky. Působí velice aktivním a nadšeným dojmem. Doufejme, že jí optimismus po celou dobu působení v ČR vydrží.

MARTIN PÍSECKÝ

obsah | Česká republika