Primátorem Prahy se stal Igor Němec

Novým pražským primátorem je od včerejška třiačtyřicetiletý Igor Němec (ODS). Ke zvolení mu stačilo minimálně 28 hlasů, dostal jich však 31. Němec, někdejší ministr státní kontroly a ministr bez portfeje, si ponechá své dosavadní pravomoci radního pro kulturu, sport, výstavnictví a církve. Přibude mu bezpečnost, reprezentace hlavního města a řízení schůzí.

Ostatní pravomoci bývalého primátora Jana Kasla (nez.) si už rozdělilo zbývajících devět pražských radních. "Budu stále komunikovat se všemi," ujistil po svém zvolení zastupitele Němec a prezentoval desetibodový program, co v Praze zlepšit. Volba byla sice tajná, ale v kuloárech se otevřeně mluvilo o tom, že se nový primátor opírá o podporu komunistů. Koaliční partner ODS na radnici - ČSSD - totiž v usnesení krajského výkonného výboru (vede ho Petra Buzková) prohlásil, že Praha nového primátora do listopadových voleb nepotřebuje. KDU-ČSL i US-DEU deklarovaly předem, že Němce nepodpoří.

Němec, jenž kvůli volbě zrušil dovolenou, tvrzení o podpoře komunistů označil za troufalé. Předseda komunistického klubu František Hoffman uvedl, že se na hlasování nedohodli. "A já sám? Jsem jedním z těch, kteří se domnívají, že by Praha primátora mít měla," odpověděl Právu Hoffman.

(trj), PRÁVO

obsah | Česká republika