Prezidenti Visegrádské čtyřky jedou do Lán

Zámek v Lánech přivítá rekapitulační mítink prezidentů zemí visegrádské čtyřky. Hlavy Česka, Polska, Slovenska a Maďarska si shrnou, co se jim za 15 let existence regionálního sdružení povedlo a diskutovat budou také o dalších prioritách spolku.

Dvoudenní schůzku zahájí český prezident Václav Klaus, který ve Slaném dopoledne přivítá slovenského Ivana Gašparoviče, Lecha Kaczynského z Polska a Lászla Sólyoma z Maďarska. Po uvítacích ceremoniích a setkání s místnímu politiky odjedou prezidenti do Lán.

Po rozhovorech v rezidenci hlavy státu zajdou mimo jiné položit květiny k hrobu prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. V sobotu na závěr schůzky pak v lánském parku jako upomínku na setkání odhalí prezidentskou lavičku.

Kvůli setkání prezidentů bude uzavřen zámecký park a omezení budou i ve Slaném. Visegrádskou skupinu vytvořily v roce 1991 z popudu tehdejšího československého prezidenta Václava Havla Maďarsko, Polsko a Československo. Po jeho rozdělení v roce 1993 se visegrádská trojka změnila na čtyřku. Pojem Visegrád se na Západě poměrně rychle vžil. Státy začaly společně vyjednávat například smlouvy o přistoupení k EU. V roce 1992 nastal ve visegrádské spolupráci útlum, oživena byla o šest let později. Od té doby se politici ujišťují o tom, že budou ve Visegrádu pokračovat i poté, co se všechny čtyři země staly členy NATO a EU.

iDNES.cz, ČTK

obsah | Česká republika