Praha má s Bagdádem věčné potíže

Na světě není moc zemí, které s Českem pojí tolik skandálů, jako Irák. V průběhu několika posledních let se v českých médiích objevilo jméno říše Saddáma Husajna v mnoha souvislostech. Většinou velmi nepříjemných. Pro komunistické Československo byl přitom Irák užitečným partnerem. Patřil k tradičním odběratelům vodáren, čerpacích stanic, rafinerií, cihelen nebo keramiček.

Čilé a přátelské vztahy dvou totalitních států se podle očekávání změnily po roce 1989. Československo se v srpnu 1990 po invazi Iráku do Kuvajtu připojilo k širokému ekonomickému embargu vůči této zemi. Od té doby Česko s Husajnem obchoduje sporadicky. V roce 1993 vyvezlo do jeho země zboží za 10,7 milionu korun a nedovezlo nic. Loni se vývoz z Česka dostal na 1,27 milionu a dovoz z Iráku na 22 tisíc korun. Irák navíc dluží Česku ještě z doby před rokem 1989 přes 500 milionů amerických dolarů. Husajnův režim dnes jen velmi těžce nese, že v roce 1998 Svobodná Evropa zahájila z Česka vysílání do Iráku. Vláda Miloše Zemana přitom dala několikrát najevo, že se jí vysílání nelíbí. Především proto, že čekala, až se uvolní ekonomické embargo a začne s Husajnem znovu obchodovat. Spory skončily kompromisem - redakce iráckého vysílání sídlí v Praze, vysílače jsou mimo území Česka.

Jeden ze skandálů má na svědomí bývalý ministr zahraničí Jan Kavan, který začátkem roku 1999 novinářům prozradil, že jeden z iráckých diplomatů je špion. Potíž byla v tom, že Iráčan právě začal předávat českým tajným službám informace, ale když zjistil, že se o něm ví, uprchl do zahraničí. V lednu 2000 zase vzbudila pozornost cesta Kavanova náměstka Hynka Kmoníčka do Iráku. Mise se účastnil i kontroverzní poradce premiéra Zemana Miroslav Šlouf. Nikdo dosud jasně nevysvětlil proč. České úřady také dlouhé měsíce tajily, kteří podnikatelé se účastnili obchodní části cesty.

K asi největší roztržce mezi Českem a Irákem došlo v dubnu 2001. Praha vypověděla iráckého konzula. Důvodem bylo podezření z vyzvědačství, což však oficiálně dodnes úřady nechtějí potvrdit. Irák o týden později vypověděl českého diplomata.

(bit, gro), MF DNES

obsah | Česká republika