Cizinci jezdí do Prahy za levným sexem, pivem a památkami

Praha se stala sexuální destinací, říkají mnozí zahraniční turisté. Jiní oceňují levné pivo, romantické město s fungující městskou dopravou. Shodně ale kritizují neochotné zaměstnance restaurací a chybějící nápisy v cizích jazycích.

"Než jsem k vám přijel, znal jsem z Češek jen Silviu Saint. Blonďatá pornohvězda začínala právě v Praze," svěřil se Právu Kolumbijec Manuel Garcia. "Když mě po pár metrech chůze po Václavské náměstí oslovila prostitutka, nebyl jsem překvapen," doplnil s tím, že než od sochy sv. Václava sešel Na Příkopy, nabídlo mu sex za úplatu přes deset dívek. "Jen nebyly blonďaté," prohodil zklamaně.

Přívlastek města lehkých děv získala Praha s nízkonákladovými dopravci směřujícími na letiště Ruzyň. Cestu z Londýna a zpět pořídíte i za 60 liber (asi 2,5 tis. Kč). Ceny lákají nový druh turistů - muže hledající levný sex a alkohol. Divokými mejdany prosluli zejména mladí Britové.

Kyselé obličeje v restauracích

"Nabroušení, nevyzpytatelní a nemluvící anglicky - tak mi Čechy popsali přátelé," svěřil se David Pomerantz ze Spojených států. "Překvapilo mě, jak máte rádi Američany. Tím se v Evropě vymykáte. Asi nás stále vnímáte jako osvoboditele, kteří vás vyvedli z komunismu," zauvažoval.

Největší šok podle něj na cizince čeká v restauracích. David jim doporučil, aby zapomněli na heslo, že zákazník má vždycky pravdu. "Rozhodl jsi se navštívit můj obchod? V pořádku. Ale neštvi mě a neotravuj moc," popsal své zážitky. Čechy označil za "kyselé ksichty". Přičetl to na vrub ekonomickým změnám po revoluci v roce 1989, jež doprovází sociální nejistota.

Izraelky: levné restaurace

Izraelky Leslie Bunderová a Caroline Westbrooková ocenily především uměleckou tvář Prahy. "Cítíme tady židovské dějiny, bolesti našich předků z četných pogromů a utrpení za druhé světové války," konstatovala Leslie. Poradila souvěrcům, aby si do Staronové synagogy nezapomněli vzít vlastní modlitební knížku. "Výtisky v angličtině jsou věčně půjčené," vysvětlila.

Shodně cizincům doporučily návštěvu košer restaurací. "Jídlo o třech chodech dostanete za senzačních 550 korun," netajily nadšení nad "nízkými" cenami. Ocenily i městskou dopravu v metropoli: "Autobus dorazí na minutu přesně podle jízdních řádů. Kam se hrabe Londýn." V metru jim ale chyběly plánky tras, v britské metropoli dostupné zdarma v každé stanici.

Nejvíce utrácejí Japonci

Do ČR přijelo vloni 7 915 356 zahraničních turistů, směřovali zpravidla do Prahy. Utratili 107 mld. Kč, tj. devítinu rozpočtu země. Letos zatím čísla v mezidobí vzrostla o 15 procent. V lednu až v červnu převažovali v hotelích v metropoli Němci, Britové a Italové.

Nejvíce přitom na osobu a den podle agentury CzechTurism utrácejí Japonci, v průměru 147 USD (asi 3,6 tis. Kč), Rusové 144 USD (asi 3,6 tis. Kč) a Izraelci 131 USD (asi 3,3 tis. Kč).

LENKA HLOUŠKOVÁ

obsah | Česká republika