Z Prahy se stává velká pevnost

Pět tisíc policistů zamířilo o víkendu do Prahy, aby zde pomohli ochránit summit NATO. Česká metropole se tak stane nejstřeženějším místem celého světa.

Kolem pěti tisíc policistů odjelo včera ze všech krajů republiky do hlavního města, kde budou svým pražským kolegům pomáhat při zajišťování bezpečnosti během summitu NATO. V české metropoli tím přibyli další odstřelovači, příslušníci speciálních jednotek i policisté na koních. Navíc se v Praze již pohybuje několik stovek členů ochranek a agentů tajných služeb z jiných států NATO. Praha se tak stane tento týden nejhlídanějším městem světa.

Až 12 tisíc policistů bude totiž chránit přes dva tisíce hostů summitu a má zabránit i násilnostem při očekávaných demonstracích, jež mají začít ve středu a vyvrcholit ve čtvrtek i v pátek, kdy se schůzka aliance koná. Chybějící policisty v ulicích dalších měst nahradí většinou vojáci. Zajišťování pořádku však může být velmi rizikovou záležitostí, proto si někteří policisté sami sjednali zvláštní pojištění. "Pokud se ale něco stane, případ se podle předpisů posuzuje jako pracovní úraz," uvedla policejní mluvčí Dagmar Bartoníková z Brna.

Praha pak včera zažila i první demonstraci proti NATO. Ta se obešla bez incidentů. Dvě stě anarchistů pochodovalo z pražského Albertova na Národní třídu. Křičeli různá hesla, bubnovali a pískali. Doprovázelo je několik desítek policistů, kteří nemuseli zasahovat. Zatímco demonstrace probíhala v poklidu, v Bělorusku a na Ukrajině kvůli summitu dál planou vášně. Běloruská vláda rozhodla, že poté, co prezident Lukašenko nedostal české vízum, její zástupci do Prahy nepřijedou. "Rozhodnutí Prahy je nebezpečný precedens, který zpochybňuje jednotu bezpečnostního euroatlantického systému," oznámilo běloruské ministerstvo zahraničí.

Naopak ukrajinský prezident Leonid Kučma v sobotu oznámil, že české vízum má a že do Prahy přijede. Jenže mluvčí NATO Yves Brodeur v reakci na to řekl: "Stále říkáme, že od prezidenta Kučmy by nebylo moudré, kdyby přijel do Prahy, a svůj postoj jsme nezměnili. Neposlali jsme mu písemné pozvání." Po skandálu s Lukašenkem se tak rýsují i velké problémy s Kučmou.

Zprávy o útocích byly vymyšlené. Zatím

České zpravodajské služby horečně využívají veškeré zdroje, aby předešly případnému útoku teroristů při summitu NATO. Ten začíná už za dva dny v Praze.

Praha - Do země míří zásilka raket, objevil se tu pákistánský terorista, atentátníci už mají "hnízdo", odkud připravují útok. To jsou jen tři z dlouhého seznamu informací, které nasvědčovaly možné akce teroristů během pražského summitu NATO a v uplynulých týdnech je ze všech možných stran zkoumaly zpravodajské služby a policie. Ani jedna ze zpráv se nakonec neukázala jako věrohodná. Zatím. Seznam se totiž neustále doplňuje.

Tři falešné stopy

"Před časem se objevila informace, že k nám směřuje zásilka zbraní právě pro nějaký útok. Měly to být rakety. Prověřili jsme to a můžeme už říci, že to byla smyšlená informace," uvedl pracovník jedné z tajných služeb. Další "zaručená" zpráva hovořila dokonce o konkrétním místě, kde by se měl útok stát a kde se už atentátníci údajně připravují. Policejní komando terén prohledávalo, opět s negativním výsledkem.

A do třetice: z prostředí arabské komunity pronikla hláška o pražském pobytu jakéhosi Pákistánce, napojeného na teroristickou organizaci. Výsledek? Pákistánec sice existuje, je tu, ale s teroristy nemá nic společného. S trochou nadsázky se proto dá říci, že sídla tajných služeb se v posledních dnech proměnila ve včelí úly: zpravodajci se horečně scházejí se svými informátory, prověřují se na první pohled sebemenší hlouposti, vyměňují se údaje se zahraničím. Cíl je jediný: získat před summitem co největší jistotu, že v zemi nehrozí teroristický útok. "Stoprocentní jistotu samozřejmě nebudeme mít nikdy. Nemůžeme nikoho ujistit, že se nic nestane. Ale děláme všechno pro to, aby se to nestalo," říká šéf rozvědky František Bublan.

Vedle toho zpravodajci a policisté pečlivě monitorují skupiny cizinců z rizikových zemí, jako jsou například Irák, Pákistán, Libye či Sýrie, kteří tu už několik let žijí. Tajné služby přitom shodně tvrdí, že právě od nich nic nehrozí. V tom jim dává za pravdu i člověk, který se v tuzemské arabské komunitě pohybuje přes dvacet let: "To poslední, co by si přáli, je nějaký útok v Praze. Oni chtějí jen svůj klid na své podnikání, a kdyby se tu něco stalo, přišli by o něj." Úřady proto berou spíš jako provokaci další "echo", podle něhož budovu Rádia Svobodná Evropa opakovaně okukovali podezřelí cizinci a fotili si ji. Ale zase! Nikdo nemůže vyloučit, že se domácí arabské komunity nikdo nebude ptát a zaútočí buňky ze zahraničí.

Drsná hra na válku s teroristy

Speciální týmy protiteroristických analytiků, policistů, armády a zpravodajců proto vymýšlejí ty nejabsurdnější varianty útoků. Na počítačích a mapách probíhá regulérní válka s teroristy, kdy ti "zlí" dělají vše pro to, aby převezli ty "dobré" - a neberou si přitom nejmenší servítky. Kdejaká zákeřná finta je jim k napálení protivníka dobrá. "Sami jsme si hráli na teroristy a snažili se policajty doběhnout. Zašli jsme přitom až do velmi konkrétních situací včetně atentátů," přiznává člen ústředního krizového štábu.

Ten v těchto dnech zasedá prakticky nepřetržitě. Z tvrdé přípravy přešel už dávno na ostrý režim: vyhodnocuje informace, analyzuje je a předává s konkrétními pokyny policii či armádě. Kromě protiteroristických manévrů však zpravodajce a policii zaměstnává ještě jeden úkol: co nejvíc dostat pod kontrolu nejmilitantnější skupiny demonstrantů, kteří hodlají proti summitu protestovat. V praxi to znamená, že se snaží tvrdé jádro polapit už na hranicích a do země je vůbec nepustit. A ty, kteří přece jen proniknou, na území republiky vystopovat, vědět o každém jejich kroku a zabránit jim v násilnostech.

SABINA SLONKOVÁ, JAN GAZDÍK, MF DNES

obsah | Česká republika