Praha bude bojovat o olympiádu

Pražská radnice chce dokázat, aby nejlepší světoví sportovci přijeli na letní olympiádu do Prahy. Taková akce by však přišla na sto miliard korun.

Nad stadionem v metropoli nad Vltavou stoupá na stožár olympijská vlajka, hraje hymna a prezident České republiky prohlašuje letní olympijské hry za zahájené. Píše se rok 2016 nebo 2020. Vypadá to jako sen, ale pražští radní jsou přesvědčeni, že Praha má na to, aby mohla v tvrdé soutěži kandidátských měst uspět. Proto včera podle náměstka primátora pro sport Petra Hulinského schválili záměr ucházet se za třivnáct let o letní olympijské hry. "Ohromně by to zvedlo naši prestiž v celém světě," řekl Hulinský.

Primátor Pavel Bém chce oficiálně v červenci na Žofíně oznámit na kongresu Mezinárodního olympijského hnutí úmysl Prahy uspořádat hry. Předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek tvrdí, že je to reálné. "V poslední době žádné město, které olympiádu pořádalo, na této akci neprodělalo," řekl Jirásek.

Pořádání olympiády však není jednoduchá záležitost. V Sydney před třemi lety museli sáhnout hluboko do kapsy, tehdy je hry přišly na tři miliardy dolarů. Dvě miliardy z toho však padly na výstavbu nového letiště. To by nemusel být problém Prahy. Kolik by stála pražská olympiáda, to si ani Jirásek netroufá odhadnout. "V tu dobu už budou platit eura a nevíme ani jaká bude inflace," tvrdí předseda. Upozornil však, že Australané na olympiádě v Sydney nakonec vydělali. "Do ekonomiky jim natekly čtyři miliardy dolarů, postavili nové dálnice, práci našly desetitisíce lidí," řekl. Proto je přesvědčen, že i v České republice by nakonec hry pomohly k ekonomické prosperitě. O tom, kde by se konaly jednotlivé soutěže, je podle Jiráska předčasné spekulovat.

"Je také možné, že některé disciplíny by se konaly i v jiných zemích, to by se mohlo týkat třeba jachtinku nebo fotbalu," upozornil Jirásek. Praha již jednou, v roce 1968, o pořádání olympijských her uvažovala. V roce 1980 však musela ustoupit Moskvě.

Olympiáda by Praze slušela

Nejdříve chceme zjistit, co by olympiádě řekla veřejnost, tvrdí náměstek primátora pro sport Petr Hulinský. Pražští radní počítají s tím, že by město usilovalo o letní olympijské hry v roce 2020 a čtyři roky předtím by si kandidaturu vyzkoušelo cvičně.

Proč jste se zabývali myšlenkou na uspořádání her v Praze?

Domnívám se, že letní olympiáda by Praze slušela a ohromně by zvedla její prestiž. Proto nyní primátor Pavel Bém zpracuje pro zastupitele materiál o současném stavu sportovních zařízení ve městě a také o potřebné výstavbě dalších sportovišť.

Máte jasnější představu o tom, co všechno by olympiáda pro Pražany znamenala?

Zatím existuje jen záměr o možnosti jejího uspořádání. To znamená, že jsme tuto myšlenku řekli nahlas a čekáme, co tomu řeknou lidé, protože potřebujeme jejich podporu. V červnu bude v Praze zasedat Mezinárodní olympijský výbor - tehdy bychom kandidaturu sdělili oficiálně.

Co všechno by se pro to muselo udělat?

To je zatím předčasná otázka, museli bychom připravit projekt, v němž by odborníci zpracovali možnosti výstavby nových sportovišť, nebo případně rekonstrukce současných. Určitě bychom potřebovali hlavní olympijský stadion s atletickou dráhou a také plaveckou halu.

Kolik by olympiáda stála?

To zatím nevíme, ale bez pomoci státu se určitě neobejdeme.

Kde by mohla být olympijská vesnice?

Takových lokalit je spousta, znovu opakuji, že jsme teprve na začátku a diskutovat o takových věcech je předčasné.

Zvládla by nápor sportovců a návštěvníků již teď přetížená pražská doprava?

Je jasné, že bychom museli investovat miliardy do výstavby nových komunikací, tras metra a dalších dopravních staveb.

Spolupracovala by Praha s dalšími městy?

V některých disciplinách určitě, například utkání základních skupin fotbalového turnaje by se jistě hrála i v jiných městech.

JAN ZIEGLER

obsah | Česká republika