Summit udělá z Prahy opevněné město

Dobrá rada na 20. až 22. listopadu: zdaleka se vyhnout Praze a zmizet z jejího centra, V ulicích budou manévry, v hlavním městě se koná summit NATO.

Anarchisté a odpůrci globalizace připravují stejně jako před dvěma lety při zasedání Mezinárodního měnového fondu pouliční protesty, které se nejspíš neobejdou bez bitek s policií. Po loňských útocích na USA však počítá policie a armáda s mnohem závažnějším rizikem: s teroristy. V centru města bude výrazně omezena doprava, některé ulice nebo i části budou nepřístupné. Které to budou, policie zatím přesně neví, protože své původní plány musí přepracovat. Po srpnových povodních jsou totiž už některé cesty neplánovaně uzavřené.

"Bude lepší trávit čas na okraji města nebo úplně jinde - třeba na dovolené," doporučuje proto zmocněnec pro přípravu summitu Alexandr Vondra. Je jasné, že bude uzavřeno rozsáhlé území v okolí Kongresového centra, a uvažuje se také o možnosti zcela zastavit provoz po magistrále. Kvůli kolonám přivážejícím hosty summitu z letiště může být značně omezen provoz i v Evropské ulici. Praha, která je už tak po povodních téměř neprůjezdná, se zablokuje docela.

Hosté a policisté

Na summit přijedou dva a půl tisíce oficiálních hostů a až tři tisíce novinářů. Mezi hosty bude 46 hlav států, ministrů zahraničí a obrany. Každá delegace bude mít početný doprovod. 0 jejich bezpečnost a klid v ulicích se postará 12 tisíc policistů. Budou výrazně lépe vyzbrojeni než před dvěma lety pří jednání MMF. Demonstrantům, kteří už ohlásili přípravu téměř čtyřiceti protestních akcí, se například postaví více takzvaných těžkooděnců v ochranných oblecích. Těch měla policie před dvěma lety málo. Teď má nové vybavení a zdokonalila výcvik. Polovina nasazených policistů přijede do Prahy z jiných krajů, kde je stejně jako před dvěma lety nahradí vojáci. Armáda do bezpečnostních akcí zapojí na dva a půl tisíce mužů. Policie bude také všechny protesty natáčet mnoha kamerami. Nejen ze země, ale také z vrtulníků. Na základě pozorování ze vzduchu budou řízeny jednotky v ulicích.

Mnohem větší důraz než při jednání měnového fondu kladou bezpečnostní složky na práci zpravodajských služeb. Ředitel civilní rozvědky František Bublan říká, že jeho služba více než kdy jindy shromažďuje informace o lidech kteří by mohli plánovat teroristické útoky. "Policii například poskytujeme informace, kdo všechno by mohl do republiky přicestovat a jaké falešné, pasy používá," říká Bublan. Odstřelovači vybírají místa Ředitel protiteroristického Útvaru rychlého nasazení Libor Lochman připustil že jeho odstřelovači se už delší dobu chystají na to, jak summit stráví na střechách pražských domů. "Nejvíce jich bude u hotelu Hilton, jehož okolí i útroby už jsme se naučili nazpaměť," říká Lochman. Mimořádnou ochranu Prahy americkými stíhačkami F-16 domlouvají od včerejška v německém Rammsteinu šéfové českého letectva. Kromě stíhaček budou kolem Prahy rozmístěny i protiletadlové rakety a kolem republiky budou kroužit letouny s aliančním radarovým systémem AWACS.

NEJSTŘEŽENĚJŠÍ MÍSTA PŘI SUMMITU NATO

1. Kongresové centrum

Jeho okolí bude při summitu zcela uzavřeno. Stejně jako při jednání MMF před dvěma lety, budou moci do uzavřené oblasti pouze lidé, kteří v ní bydlí. Ostatní jen na zvláštní povolení. Je pravděpodobné, že v některých chvílích úřady uzavřou i sousední Nuselský most s magistrálou.

2. Hotel Hilton

Druhé nejstřeženější místo summitu. V hotelu mají bydlet nejdůležitější představitelé aliance, například americký prezident s celým doprovodem. Hotel má z bezpečnostního hlediska výhodnou pozici. V jeho blízkosti jsou otevřená prostranství, která lze dobře hlídat.

3. Pražský Hrad

Dvakrát se tady sejdou nejdůležitější hosté. V předvečer summitu na Hradě s českým prezidentem povečeří prezidenti členských států s manželkami. O den později se tu bude konat největší hradní večeře v historii - zúčastní se jí téměř tisíc důležitých osobností světové politiky.

4. Obecní dům

V předvečer sumitu (ve stejnou chvíli, kdy budou na Hradě večeřet prezidenti) se tu bude konat slavnost pro ministry zahraničí států účastnících se summitu. Slavnosti se zúčastní další stovky významných hostů. Obecní dům je nejrizikovějším objektem. Sousedí s pěší zónou, která zůstane otevřena.

NATO míří do Česka kvůli Havlovi

Severoatlantická aliance se na nejvyšší úrovni schází jednou za dva až tří roky. Zpravidla přijme rozhodnutí, jež mají strategický význam pro bezpečnost světa. Tak tomu bylo v roce 1997 v Madridu, kde země NATO rozhodly o přijetí Česka, Polska a Maďarska, a stejně tak v roce 1999 ve Washingtonu, v němž členové aliance odstartovali reformu velících aliančních struktur, ale i bojových jednotek. "Předpokládám, že i v Praze dospěje aliance k zásadním rozhodnutím: Tím je zejména její další rozšíření. Tentokrát o větší počet sedmi zemí," připomíná náměstek ministra zahraničí a vládní zmocněnec pro přípravu summitu Alexandr Vondra.

Země NATO kromě toho hodlají i v Praze pokračovat v "tažení" za modernizaci aliance. Což znamená zejména lepší obranu a ochranu před mezinárodním terorismem, který disponuje zbraněmi hromadného ničení. Zejména proto vystoupí česká delegace s "pražskou iniciativou", která se věnuje ochraně civilních obyvatel před touto smrtelnou hrozbou. "Aliance se musí přeorientovat na nové hrozby... proto hlavy vlád členských zemí rozhodnou v Praze o větší výkonnosti a dosahu expedičních misí armád NATO," říká generální tajemník aliance George Robertson.

Jinými slovy: v Praze se rozhodne o specializaci armád zemí NATO, o "vojenské dělbě práce", jež ušetří náklady na obranu a zároveň ji zefektivní. "Cementem, který tyhle cihly stmelí do kupy, budou síly okamžité reakce pro případ teroristických úderů. Společným vlastnictvím aliance už nemohou být pouze průzkumné a řídící letouny AWACS," říká Vondra.

A proč právě v Praze? Odpověď je podle diplomatů prostá. Metropole na Vltavě byla zvolena kvůli místu i hostiteli Václavu Havlovi. "To jsou dvě jisté zámky, že se například Slovákům při rozšíření NATO neřekne ne," míní jeden z expertů.

JAN GAZDÍK, HANUŠ HANSLÍK, MF DNES

obsah | Česká republika