Vláda schválila výhodné půjčky na modernizaci bytu

Kabinet ve středu odhlasoval návrh ministerstva pro místní rozvoj na zvýhodněné půjčky na modernizaci bytu ve výši až 150 000 korun. Dosáhnou na ně ale jen lidé, kterým není více než 35 let. Půjčka bude mít úrok dvě procenta.

"Úvěr lze poskytnout žadateli, který žije v manželství, ve kterém alespoň jeden z manželů v roce podání žádosti nedosáhl 36 let. Nebo nežije v manželství, nedovrší v roce podání žádosti 36 let, ale má ve své výchově alespoň jedno nezletilé dítě," popsala mluvčí resortu Radka Burketová.

Půjčku si lidé mohou vzít například na stavební úpravy ať už v bytě nebo rodinném domě. Byt může být v osobním vlastnictví či spoluvlastnictví, ale může jít i o družstevní byt. Každý žadatel či rodina si může vzít pouze jednu půjčku. Maximální splatnost bude deset let.

Na půjčky půjde miliarda

Lidé o půjčku mohou požádat u Státního fondu pro rozvoj bydlení. Ten pro rok 2006 vyčlenil na úvěry miliardu korun. Ministerstvo předpokládá, že o peníze požádá asi 6500 lidí. Mohou tak činit od 1. března.

Pro mladé rodiny funguje už jeden druh půjček. Lidé mohou získat peníze přímo na pořízení bydlení až 300 000 korun. Podmínky získání jsou obdobné. Tedy věk do 36 let, manželství či dítě.

Lidé o půjčku s dvouprocentním úrokem mohou žádat od poloviny prosince 2004. Vláda na ni v loňském roce vyčlenila miliardu a půl.

NOVINKY

obsah | Česká republika