V Plzni uhořelo šestnáct antilop

Šestnáct antilop jeleních uhořelo v noci při požáru v plzeňské zoologické zahradě. V zoo vypukl požár v pavilonu sudokopytníků a zahrada přišla o celé chovné stádo. Oheň způsobil zahradě škody odhadem ve výši 300 000 korun. Požár mohla způsobit technická závada na topení. V zimě se totiž v pavilonu zvířatům přitápí.

Dřevěná stáj pocházela z roku 1981. Zvířata v ní vždy trávila zimy. K požáru vyjeli hasiči zhruba hodinu před půlnocí. Pavilon byl tou dobou už celý v plamenech. "Hasiči se ihned pustili do hašení požáru a rozebírání konstrukcí objektu. Požár se jim podařilo lokalizovat asi po 40 minutách a zlikvidovat po více jak dvou hodinách," popsal mluvčí plzeňské zoo.

Požár poprvé nahlásil noční hlídač ze soukromé bezpečnostní agentury a zároveň ho hasičům hlásili i obyvatelé sídliště Vinice, které se zahradou sousedí.

Plzeňská zoo měla podle informací ze svých internetových stránek největší stádo antilop jeleních v Česku. Tento druh zoo chovala od roku 1978.

Antilopy jelení jsou drobná zvířata obývající otevřené plošiny přední Indie. Jsou dost plaché a vyžadují klid. Při svém běhu vyskakují, aby získaly lepší přehled o okolí. Bezrohé samičky jsou světle hnědé až pískově zbarvené, samci se zahnutými růžky jsou tmavě hnědí až černí. Staří vládcové používali k jejich lovu cvičené gepardy nebo dravé ptáky.

Dnes přijedou na místo specialisté policie, vyšetřovatel hasičů a zástupci zoologické zahrady, aby upřesnili škodu a případně příčinu požáru.

V plzeňské zoo dnes nehořelo poprvé. Loni pár dní před Vánocemi hořela v areálu zahrady jedna ze stájí se senem v horním africkém výběhu. Stáj byla adaptovaná jako zimoviště lemurů, byli tam i přímorožci. Všechna zvířata se tehdy podařilo zachránit. S ohněm, který napáchal škodu asi za čtvrt milionu korun, bojovali hasiči dvě hodiny.

ČTK

obsah | Česká republika