Desítky hasičů bojují s plameny v národním parku

Desítky hasičů zápolí s velkým požárem lesa v Národním parku Českosaské Švýcarsko. Nedaleko Jetřichovic zřejmě někdo zapálil Mariinu vyhlídku, která se pak zřítila ze skály a zapálila les. Plameny zachvátily obtížně přístupný terén.

O požáru se hasiči dozvěděli deset minut před třetí hodinou ráno. Na místě je celkem devět jednotek hasičů. Sedmi jednotkám profesionálů pomáhají dobrovolní hasiči. Příčinou požáru je podle mluvčího hasičů Ústeckého kraje Lukáše Marvana manipulace s ohněm. Požár, který vypukl asi 2,5 kilometru od obce, je podle Marvana možné hasit jen z dálky, proto zatím nejde odhadnout, kdy se ho podaří dostat pod kontrolu. V tuto chvíli hoří zhruba padesát metrů čtverečních na úpatí vyhlídky, jenže oheň se dál rozšiřuje.

"Hodně to kouří a žhne. Hasiči se k požáru nemohou dostat, je v těžko přístupném terénu, voda se tam dopravuje jen velice špatně," uvedl Marvan. Hasiči proto uvažují i o nasazení vrtulníku s nádržemi s vodou. a začínají budovat cestu, aby mohli k požáru dopravit vodu z jetřichovického koupaliště. Svědci podle něho viděli u Mariiny vyhlídky rozdělávat oheň dva mladíky.

"Pokud vím tak shořela turistická vyhlídková chatička. Přitom, jak padala hořící prkna, se vznítil i okolní les. Předpokládám, že škoda nebude malá. Jen obnovu chaty odhaduji na dvě stě tisíc korun," uvedl ředitel národního parku Zdeněk Patzelt.

Před dvěma lety zničil oheň na Děčínsku během několika dnů na třicet hektarů lesa. Rozsáhlý požár tehdy zachvátil lesní porost poblíž rozhledny na Děčínském Sněžníku

ARTUR JANOUŠEK

obsah | Česká republika