Voda ohrožuje lidi na 80 místech v Česku

Téměř na osmdesáti místech Česka dosáhly hladiny řek nejvyššího povodňového stupně. Na většině z nich ale voda v noci kulminovala, někde dokonce začíná opadat.

Hladiny některých středočeských řek stoupaly i v noci. Hasiči ve středu večer evakuovali část klientů ústavu sociální péče v Samopších a několik obyvatel Vlastějovic na Kutnohorsku. Domy opustili i někteří obyvatelé Zruče nad Sázavou, na evakuaci se připravují i v Mělníku.

Napjatá situace je v evakuované obci Vestec na Nymbursku, kterou vážně ohrožuje rozvodněná říčka Mrlina. I když hladina řeka během středy mírně klesla, v obci nyní neprší a dnes ráno tam svítilo slunce, voda opět ráno o několik centimetrů stoupla. Pokud by kritický stav trval i nadále a navíc by se naplnila předpověď a začalo pršet, hrozí protržení hrází.

Stále mírně stoupá také hladina Moravy na území Zlínského kraje. Nejohroženějším městem v regionu je Uherské Hradiště, kde hejtman vyhlásil stav nebezpečí. V noci na dnešek bylo z tamní nemocnice evakuováno asi 150 pacientů. Podle aktuálních informací se zatím další evakuace ve městě nepřipravuje. Na ostatních tocích v kraji se situace zklidnila.

Klesají také rozvodněné řeky v Moravskoslezském kraji. Nejvyšší stupeň povodňové aktivity platí už jen na Odře v Ostravě-Svinově. Situace by se měla ještě zlepšit, protože podle předpovědí by dnes nemělo pršet.

Většina jihočeských řek v noci kulminovala nebo stagnuje. Na celém toku Lužnice ale stále platí stav ohrožení. Voda v řece od večera stoupla o zhruba 20 centimetrů a dnes se očekává další vzestup hladiny o 20 až 50 centimetrů. Lužnice zaplavuje ve městech na Táborsku ulice a domy, města ale zatím stěhují jen jednotlivé obyvatele a nevyhlásila hromadné evakuace.

V Pardubickém kraji přestaly hladiny menších řek stoupat. Výjimkou je Třebovka na Ústeckoorlicku, kde voda začíná ohrožovat několik domů. Stále se zdvihá i hladina Labe v Němčicích. Stav ohrožení platí stále na Novohradce v Úhřeticích, Chrudimce v Nemošicích, Doubravě v Pařížově a na Loučné v Dašicích a Cerekvici. V posledně jmenované obci padesátiletá voda zaplavila mateřskou školu, sportovní areál a několik domů. Na ostatních místech republiky vzestup hladin ustal. Někde dokonce dochází k poklesu.

LIDOVKY.CZ

obsah | Česká republika