Praze hrozí desetiletá povodeň

Praha se připravuje na desetiletou povodeň. V hlavním městě byl vyhlášen druhý povodňový stupeň, na příchod záplavové vlny se začala chystat další území Prahy, jejichž seznam pražský magistrát brzy zveřejní.

Podle prognóz by hladina Vltavy měla v Praze kulminovat ve čtvrtek ráno, stav by měl dosáhnout maximálně třetího povodňového stupně, řekl mluvčí pražského magistrátu Jiří Wolf krátce po večerním zasedání krizového štábu. Praha se připravuje na desetiletou povodeň. Vltava v Praze dosáhla dnes večer průtoku 1090 metrů krychlových za sekundu, což je přesně hranice pro vyhlášení druhého povodňového stupně. Třetí stupeň bude podle Wolfa vyhlášen, když průtok vody dosáhne hranice 1530 metrů krychlových za sekundu. Očekává se, že by Vltava měla mít při čtvrteční kulminaci průtok mezi 1200 a 1500 metry krychlovými.

Na pražské Kampě byly dnes postaveny zábrany proti povodni. Práce začaly v půl šesté večer, hrazení staví organizace SEZAM, která má na starosti prostředky civilní ochrany, a dobrovolní hasiči. Hrazení stojí v úseku mezi Lichtenštejnským palácem a Karlovým mostem. Město nechalo prostor vyklidit, aby nic nebránilo příjezdu techniky a kamionů. Na Kampě u mostu stálo večer asi pět velkých hasičských aut.

Na evakuaci se připravuje i ZOO

Magistrát již v pondělí vyklidil náplavky, které už jsou zaplavovány, a uzavřel Čertovku. Pod vodou je už i cíp Střeleckého ostrova. Dnes ráno magistrát postavil zábranu v Divadelní ulici. Uzavřena byla těsnící vrata u hotelu Four Seasons. Je kontrolována také stoková síť. Uzavřeny budou i podchody ve Stromovce a pod tramvajovou tratí v Modřanech. V Praze 7 budou preventivně ponechány zábrany, které magistrát nyní shodou okolností přejímá od dodavatelů.

V Praze 5 byl podle magistrátu před 15:00 uzavřen podjezd v ulici Spodní, protože zde bylo 30 centimetrů vody. Ve stejné době byla v Praze 7 pro dopravu uzavřena část komunikace Varholíkova - úsek pod mostem Barikádníků. V metru se podle informací Dopravního podniku pokračuje v preventivních kontrolách a opatřeních. Také ZOO Praha podnikla všechny přípravy nutné pro zahájení evakuace dolní části a zřídila krizový štáb. Pravidelně se informuje o vývoji situace na Vltavě. O případné evakuaci rozhodne vedení zoo ráno.

Odpoledne magistrát zkoušel 90 mluvících zařízení, která jsou v povodňových oblastech. Podle ředitele magistrátního odboru krizového řízení Petra Berana všechna fungovala. Na bezplatnou informační linku magistrátu 800 100 991, která byla dnes zřízena, volalo zatím přes 60 občanů.

LIDOVKY.CZ, ČTK

obsah | Česká republika