Sněmovna odhlasovala vyšší porodné i pastelkovné

Poslanci opět schválili zdvojnásobení porodného a také takzvané pastelkovné prvňáčky. Matky od dubna dostanou 17 500 korun. Rodiče prvňáků se mohou od července těšit na tisícikorunový příspěvek. Senát už normu odsouhlasil, kvůli formální změně ji ale vrátil Sněmovně.

"Rodiče dětí, které se narodí po 1. dubnu 2006, dostanou vyšší porodné," potvrdila to mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Kateřina Beránková.

Poslanci jeho novou výši stanovili na 17 500 korun. Dosud rodičům novorozeněte připadal příspěvek 8750 korun. "Výše porodného bude nadále odstupňována podle počtu současně narozených dětí. Při narození dvojčat, trojčat nebo více dětí současně bude porodné ještě vyšší a bude činit patnáctinásobek životního minima na osobní potřeby dítěte, a to na každé narozené dítě.

Z propočtu tak vyplývá, že na rodiče dvojčat bude čekat porodné 52 500 Kč a na rodiče trojčat dokonce 78 750 korun. "Celkové náklady na tuto dávku v letošním roce dosáhnou přes 1,5 miliardy korun," dodala mluvčí ministerstva.

Tisícovka připadne na školní potřeby

Na novou dávku se mohou těšit i rodiče letošních prvňáků. Díky novele zákona o státní sociální podpoře dostanou příspěvek na školní pomůcky ve výši tisíc korun. Dávka vejde v platnost počátkem července.

"Podmínkou vyplacení této dávky bude zápis dítěte do první třídy základní školy, a to do konce měsíce května v roce, ve kterém má dítě nastoupit do školy. V případě, že dojde k odkladu nástupu, přiznají úřady nárok na příspěvek až v roce, kdy dítě nastoupí do školy," popsala princip vyplacení "pastelkovného" Beránková. "Příspěvek budou vyplácet, stejně jako ostatní dávky státní sociální podpory, příslušné úřady práce," dodala.

Podle odhadů ministerstva přijde letos vyplacení dávky pro školáky na 78 milionů. "Potřebné prostředky jsou zajištěny v rámci státního rozpočtu," ujistila mluvčí.

Senát novelu schválil už koncem ledna. Tehdy ji ale kvůli formální změně, týkající se započítávání stipendií do podmínek pobírání sociálních dávek, vrátil poslancům.

(miz), iDNES

obsah | Česká republika