Česko: pribudlo Slovákov žiadajúcich o pôrodné

Občania Slovenska majú v Česku nárok na pôrodné, ak tam majú trvalý pobyt aspoň rok. Kateřina Beránková z českého ministerstva sociálnych vecí potvrdila, že vlani žiadateľov o pôrodné, ktorí pochádzajú zo Slovenska, pribudlo.

Kým v roku 2004 vyplatili pôrodné mesačne priemerne trom rodinám, vlani to už bolo 14 rodín mesačne - 165 Slovákom vyplatili pôrodné1 489 590 Kč. Podľa občianskych združení, starostov a ľudí pracujúcich s rómskou komunitou to však neznamená, že by sa pre vyššie pôrodné sťahovali do Česka Rómovia.

Pôrodné bolo v Česku vyššie ako u nás aj v minulosti, od 1. apríla sa však rozdiely ešte zväčšili - na jedno dieťa je dnes v Česku pôrodné 17 500 Kč, pri dvojčatách 52 500 a v prípade trojčiat až 78 750 Kč.

Štatutár michalovského združenia Nová cesta Ladislav Horváth si nemyslí, že by žiadateľmi o pôrodné v Čechách boli slovenskí Rómovia. Naši susedia vraj pre komunitu už prestali byť zaujímavou cieľovou krajinou. "Nemám informácie o ich odchode do Čiech, už dlhšie je ich cieľovou krajinou Anglicko - odchádza tam až 80 percent Rómov zo strednej vrstvy. Žijú tam, pracujú, majú domy a mnohí sa už neplánujú vrátiť. V súčasnosti je tam z Michalovského okresu asi 300 - 350 rodín," povedal.

Odchod do Čiech pre pôrodné nepovažuje pre Rómov za dostatočné lákadlo ani starosta Pavloviec nad Uhom Jozef Kočan: "Momentálne je vonku asi 1500 Rómov, ale tí sú v Anglicku, Írsku a Škótsku. Sú tam celé rodiny, šikovnejší pracujú v továrňach, menej zdatní na farmách."

(lyv), SME

obsah | Česká republika