Hádky o landsmanšaft rozkližují politické vězně

Exředseda Sdružení osvobozených politických vězňů a pozůstalých (SOPVP) Oldřich Stránský, jenž byl 15. září odvolán z funkce, podal k soudu žalobu proti rozhodnutí. Uvádí, že byl sesazen za to, že blahopřál předsedovi Sudetoněmeckého landsmanšaftu (SL) Berndu Posseltovi k otevření informační kanceláře SL v Praze. Kauzy si ve čtvrtek všímá i německý tisk.

Člen užšího vedení sdružení Robert Bartek ale Právu ve středu řekl, že dopis Posseltovi byl jen jeden z důvodu, a že výbor Stráského odvolal hlavně kvůli "neplnění povinností předsedy, což jsou většinou věci týkající vnitřních záležitostí sdružení".

Vedení podle Barteka například vadilo, že předseda často rozhodoval sám, nesděloval grémiu některé věci a ve zpravodaji Apel publikoval většinou jen své materiály. Bartek zároveň připomněl uznání výkonného výboru, že "Stránský udělal kus práce pro sdružení."

SRN: v ČR musel narazit

Německý tisk přijal odvolání Stránského velmi nelibě. Titulky "Odvolán za smířlivá slova" a "Šéf obětí nacismu vyhozen za blízkost sudetským Němcům" mluví za vše.

Mnichovský list Süddeutsche Zeitung označuje za důvod odvolání smířlivý dopis Stránského šéfovi sudetoněmeckého landsmanšaftu Berndu Posseltovi letos na jaře. Stránský stále na svém postupu nevidí nic špatného. "Na české straně je dodnes hodně militantních nacionalistů, stejně jako na straně sudetoněmecké," řekl německému listu. Taková konfrontace ale podle něj musí skončit. Za svým odvoláním vidí Stránský také hru komunistů a spolupracovníků bývalé Státní bezpečnosti.

"S tak odvážnými vyjádřeními musel Stránský nezbytně narazit," hodnotí deník Die Welt situaci v ČR. "Pro mnohé členy ve sdruženích obětí je kontaktní kancelář ztělesněním zla," dodává list.

Šlápnutí vedle

Stránský sám Právu přiznal, že s blahopřáním Posseltovi skutečně šlápl vedle: "Asi jsem to neudělal dobře, nevolil jsem vhodná slova," řekl. Upřesnil, že když dostal od Posselta pozvání na slavnost, omluvil se, poblahopřál k otevření kanceláře a podepsal to jako předseda SOPVP, jež je členem Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS). Vedení ČSBS zareagovalo velmi kriticky. "Nedbal na řadu zcela odmítavých reakcí našich členů ke zřízení sudetské kanceláře v Praze," shrnula mluvčí svazu Šárka Helmichová. Poté, co SOPVP Stránského v září sesadilo, byl odvolán i z předsednictva a z ÚV ČSBS.

"Byl jsem na zasedání výkonného výboru, ale nepustili mě ke slovu. Ptal jsem se, z čeho mě obviňují," řekl Stránský Právu. Podle něj ho může ale odvolat podle stanov jedině sněm sdružení, který ho zvolil. Proto se považuje nadále za předsedu, a obrací se na soud.

KOV, PRÁVO, NOVINKY

obsah | Česká republika