Pluto už není planeta sluneční soustavy

Vědci na shromáždění Mezinárodní astronomické unie v Praze rozhodli, že Pluto od nynějška nepatří mezi planety sluneční soustavy. Ta má tedy už jen osm planet: Merkur, Venuši, Zemi, Mars, Jupiter, Saturn, Uran a Neptun.

Pluto se nově řadí mezi takzvané trpasličí planety. V Kongresovém centru v Praze to dnes schválili účastníci valného shromáždění Mezinárodní astronomické unie (IAU).

Změna počtu planet byla součástí rezoluce, která nově definuje vlastnosti planet ve sluneční soustavě. Podle astronomů je proto v současnosti planetou ve sluneční soustavě takové těleso, které obíhá kolem Slunce a má dostatečnou hmotnost, aby vlivem své gravitace mělo kulový tvar.

Zároveň nesmí být satelitem. Musí být také ve svém prostoru do takové míry dominantní, že pročistí své okolí od ostatních těles. U trpasličích planet podle astronomů tato podmínka neplatí. Právě tím se od tradičních planet liší. Schválená definice se však nevztahuje na planety mimo sluneční soustavu.

Její součástí je také rozdělení vesmírných těles ve sluneční soustavě na tři různé druhy. Do první se podle vědců řadí planety, druhou kategorií jsou trpasličí planety a do třetí patří takzvaná malá tělesa ve sluneční soustavě. Jsou to zejména asteroidy a komety.

Jednání o nové definici planety byla po celou dobu trvání valného shromáždění bouřlivá. Podle původních návrhů se měl počet planet ve sluneční soustavě dokonce zvýšit na 12. Jejich tvůrci také nevylučovali to, že by se v budoucnu počet planet ve sluneční soustavě nadále zvyšoval.

S tím však nesouhlasili někteří astronomové, kterým se nelíbilo, že by tím u veřejnosti pojem planeta ztratil svoji dosavadní důležitost. Pluto objevil 18. února 1930 Clyde Tombaugh na Lowellově observatoři v Arizoně.

Debata o tom, zda má zůstat planetou, trvala několik posledních let. V době jeho objevení si totiž astronomové mysleli, že je větší než Země. Na základě posledních poznatků je však zřejmé, že Pluto je dokonce menší než Měsíc.

Diskuse o Plutu zvláště zesílila loni v létě, když astronom Michael Brown oznámil objev tělesa většího než Pluto, kterému se oficiálně začalo říkat UB313. Experti totiž pomocí Hubbleova vesmírného teleskopu zjistili, že UB313 měří asi 2400 kilometrů v průměru, tedy víc než Pluto.

LIDOVKY.CZ, ČTK

obsah | Česká republika