Plat exprezidentů ČR bude 116 000

Vláda Vladimíra Špidly se rozhodla, že se postará o odcházejícího prezidenta Václava Havla a všechny jeho nástupce. Kabinet včera přijal návrh zákona, podle kterého by měl prezident v důchodu dostávat přes 116 tisíc korun hrubého měsíčně.

V zahraničí je běžné, že i prezidentům, kteří z funkce odešli, platí stát mzdu a další požitky. V Česku to zatím neplatí. Zákonodárci o tom začali mluvit teprve nedávno, s blížícím se datem Havlova odchodu. Až před několika týdny požádal premiér Vladimír Špidla hlavního legislativce vlády Pavla Rychetského, aby kvůli exprezidentům změnil zákon.

"Nejde o důchod, ale o mzdu, protože prezident bude i po odchodu z funkce osobou veřejnou. Výše mzdy se odvíjí od platu předsedy parlamentního výboru," uvedl včera Rychetský. O plat by exprezident přišel, pokud by se stal senátorem nebo například soudcem. Rychetský ještě včera dopoledne vládě navrhoval, aby stát hradil prezidentům požitky jen deset let. Všichni ministři se pak dohodli, že rentu, kancelář a vůz s řidičem má mít exprezident doživotně. Pouze ochranku by mohl využívat pět let. Ve sněmovně se o konečnou podobu zákona čeká ostrý boj.

Co dostane bývalý prezident

doživotně

69 700 měsíční plat
46 500 na výdaje
až 40 000 pronájem kanceláře
auto s řidičem

po dobu pěti let

ochranku

O prezidentskou rentu bude boj

Vláda dnes pošle do sněmovny návrh, podle kterého má každý prezident v důchodu dostávat od státu měsíčně přes 116 tisíc korun. O rentu se svede ve sněmovně ostrý boj. "Ten návrh jsme nijak nepředjednávali. Počítáme s tím, že kolem něj bude nejen velká diskuse, ale i řada pozměňovacích návrhů," předpověděl včera místopředseda vlády Pavel Rychetský, který výši renty navrhl.

Spory se zřejmě nepovedou o rentu jako takovou, ale o výši platu a o další přiznané požitky. Už například původní Rychetského návrh (210 tisíc měsíčně) se nelíbil ani poslancům jeho vlastní strany ČSSD. Hned včera se proti postavil šéf poslanců ODS Vlastimil Tlustý. "Já jsem voličům slíbil, že se nebudu podílet na dalších výhodách pro ústavní činitele," řekl ČTK Tlustý. Ale to, jak by mělo být o prezidenta postaráno, neupřesnil. Sociální demokraté, lidovci a unionisté jsou pro návrh, ale některým se zdá příliš velkorysý. Protesty je možné čekat od komunistů.

"Čekal jsem, že vládní návrh bude méně náročný na státní rozpočet," uvedl místopředseda sněmovny za KSČM Vojtěch Filip. Sněmovna může rozhodnout i o tom, zda prezidentovi zůstane odchodné 710 tisíc korun, na něž má nárok podle současných zákonů. Havel by o tuto částku přišel, pokud by do tří měsíců od abdikace (ta přijde 2. února) nastoupil do státních služeb. A to se stane, pokud zákon o rentě začne platit 1. května, jak zamýšlí vláda.

Co dostanou prezidenti na penzi

Václav Havel, Česko

Měl by dostat doživotně měsíčně 69 700 a 46 500 korun na různé výdaje. Měl by mít nárok i na kancelář a pět let ochranku a vůz s řidičem.

Aleksander Kwasniewski, Polsko

Dostane polovinu prezidentského příjmu a stát platí i reprezentační výdaje, kancelář, ochranku a auto s řidičem.

George W. Bush, USA

Bude dostávat plat asi 161 tisíc dolarů ročně. Deset let má nárok na ochranku. Nižší rentu dostane i prezidentova manželka.

Rudolf Schuster, Slovensko

Dostane osmnáct procent původního platu (asi 30 tisíc slovenských korun). Může využít i ochranku a vůz s řidičem.

Johannes Rau - Německo

Dostane celý původní plat. Doživotně mu zůstane vybavená kancelář a služební auto s řidičem.

JAN KUBITA, (bit)

obsah | Česká republika