Homosexuální svazky prošly i přes Klausův odpor

Sněmovna přehlasovala veto prezidenta a znovu schválila zákon o registrovaném partnerství. Pro zvedlo ruku 101 z přítomných 177 poslanců. Přesně tolik hlasů bylo pro přijetí zákona potřeba.

Gayové a lesbičky by tak první svazky mohli uzavírat už za několik týdnů, jen co bude norma zapsána ve Sbírce zákonů.

ČSSD se snažila zákon prosadit velmi vehementně, přijel dokonce poslanec Robert Kopecký, který bojuje s otravou krve.

Hlasování předcházela velmi emotivní slova několika zákonodárců. Poslanec ODS Petr Tluchoř vyzval předsedu vlády Jiřího Paroubka, aby řekl, zda klub ČSSD je zavázán hlasovat jednotně. Nařkl ho také, že tak intimní téma neúnosně zpolitizoval.

"Snažil jste se rasisticky ukrást téma jedné menšiny," řekl Tluchoř. Politizace tématu se zastal předseda Sněmovny Lubomír Zaorálek. "Je to politické rozhodnutí, je to výsledek politické debaty," řekl Zaorálek.

První postkomunistická země

Česká republika se tak stala první postkomunistickou zemí s registrovaným partnerstvím. V zemích západní Evropy se pomalu registrované partnerství stává běžným jevem.

"Je to chvályhodné rozhodnutí, které umožní stabilizaci rodin leseb a gayů," řekla mluvčí Gay a lesbické ligy Tereza Kodíčková.

Gay iniciativa si všimla i politické stránky věci a poděkovala dvěma poslancům ODS, že vydrželi tlak a zvedli ruku pro zákon. Strana se nakonec rozhodla, i když dříve někteří její poslanci zákon prosazovali, že právě kvůli politickým sporům kolem normy, bude hlasovat proti zákonu.

"Veřejnost i zákonodárci jednoznačně vyslali světu signál - Česká republika se zařadila mezi vyspělé demokratické země a své občany z gay a lesbické minority považuje za rovnoprávné s ostatními," sdělila iniciativa.

Spor Paroubka a Klause

Symbolem zákona se stal spor premiéra Jiřího Paroubka a prezidentem Václavem Klausem, který zákon vetoval. Poslanci přitom zákon schválili po několika pokusech, bez problémů prošel překvapivě i Senátem.

Paroubek poté poslal Klausovi dopis, v němž po něm chtěl, aby zákon podpořil, prezident ale zastává názor, že homosexuální menšina zvláštní zákon nepotřebuje.

Během ostré výměny názorů nařkl Klaus Paroubka, že se jej snaží poučovat, co je svoboda.

Klaus: nepovažuji to za svou prohru

"Dnešní výsledek hlasování v Poslanecké sněmovně nepovažuji za porážku svou, ale za porážku všech nás, kteří věříme, že rodina je v naší společnosti základní, jedinečná a bezkonkurenční a kteří věříme v práva univerzální (nikoli skupinová)," tlumočil Klausův názor jeho mluvčí Petr Hájek.

NOVINKY

obsah | Česká republika