Paroubek: na podzim budu vládu sestavovat já

Předseda ČSSD Jiří Paroubek očekává, že po říjnových komunálních a senátních volbách jej prezident Václav Klaus pověří sestavením nové vlády. Předsedovi ODS Mirku Topolánkovi se podle něj nepodaří získat pro svou vládu podporu. Klaus to, že v dalším pokusu pověří Paroubka, nevyloučil, ale ani to neslíbil.

"Po (říjnových) volbách předpokládám, že od pana prezidenta dostanu pokus k sestavení vlády. Do té doby může v klidu vládnout vláda pana Topolánka v demisi," řekl v úterý dosluhující premiér novinářům. Občanští demokraté se podle něj chovají jako "zhrzená milenka", když obnovili jednání s někdejšími partnery z trojkoalice, tedy s lidovci a zelenými, o dočasné vládě.

ČSSD poté, co krachla její jednání s KDU-ČSL, odmítla dál jednat a její politici nezvedají politikům ODS, kteří vládu sestavují, telefony. ODS viní stranu z obstrukcí.

ODS je ochotná přizvat k jednání i ČSSD, ale jen bez předsedy Jiřího Paroubka. Podle místopředsedy ODS Petra Nečase se Paroubek ukázal jako velmi neseriózní a nedůvěryhodný partner. Narážel na to, když Paroubek naoko jednal s ODS a současně se potají scházel s dnes už bývalým předsedou KDU-ČSL Miroslavem Kalouskem a jednal s ním o vládě za podpory komunistů.

Místopředseda ODS Ivan Langer věří, že Paroubek "po třech měsících dostane rozum", i když jeho strana se teď soustředí na jednání s menšími stranami. "Budeme jednat se Stranou zelených a KDU-ČSL o jejich případné podpoře či účasti na menšinovém kabinetu, který by měl dovést zemi k předčasným volbám," řekl Langer. Tři strany ale nemají ve Sněmovně potřebnou většinu. Navíc KDU-ČSL už řekla, že menšinovou vládu, která by zemi měla přivést k jarním volbám, nepodpoří. Maximálně je ochotná odejít ze Sněmovny a tím snížit při hlasování kvórum. Předčasné volby podporuje Strana zelených.

KSČM jednání nevylučuje

Předseda KSČM Vojtěch Filip podporu menšinové vlády ODS odmítl, chce vytvořit vládu národní shody na základě dohody všech pěti parlamentních stran. "Pokud to chce (Topolánek) řešit jako menšinovou vládu občanských demokratů, musí počítat s tím, že důvěra ostatních čtyř stran nemůže být až tak velká, že bychom mu to uvěřili," řekl Filip. jednání ale úplně nevylučuje. "Kdyby to vypadalo na politickou nedohodu a kdyby to byla vláda nepolitická, máme o čem jednat, ale zatím to nevypadá," uvedl místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

NOVINKY, ČTK

obsah | Česká republika