Klaus se rozloučil s Paroubkovým kabinetem

Prezident Václav Klaus se v pátek oficiálně rozloučil s týmem odcházejícího premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD). V prostorách Pražského hradu Klaus poděkoval vládě za její činnost. Paroubek uvedl, že mise jeho kabinetu byla úspěšná.

I když podle Klause se ne vždycky s Paroubkovým kabinetem shodl, vztahy mezi Hradem a Strakovou akademií označil za korektní. I Paroubek si myslí, že prezident i jeho vláda měli na většinu věcí shodný názor, ačkoli "ne všechny dny byly slunné".

"Věřím, že spolu určitě nalezneme možnosti spolupráce také v budoucnu," řekl prezidentovi Paroubek, který se netají záměrem vrátit se do premiérského křesla po podzimních senátních a komunálních volbách. V pondělí odpoledne Paroubkovu sestavu vystřídá ministerský tým vybraný šéfem ODS Mirkem Topolánkem.

Plusy i mínusy starého kabinetu

Paroubkově vládě se podařilo za podpory komunistů protlačit například nový Zákoník práce. Nejsilnější koaliční ČSSD za podpory unionistů prosadila i zákon o registrovaném partnerství osob stejného pohlaví, jenž kritizovali zejména lidovci.

Za dobu Paroubkovy vlády se ale nedařilo snížit míru korupce, ČR se tak ve srovnání organizace Transparency International ocitla na úrovni Namibie.

Paroubek byl jmenován premiérem na konci dubna 2005. Koaliční vláda ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU se zmítala ve vnitřních sporech, sociální demokraté tak často hledali při hlasování ve Sněmovně podporu komunistických poslanců.

NOVINKY, ČTK

obsah | Česká republika