Paroubkova vláda podá v pondělí demisi

Premiér a šéf ČSSD Jiří Paroubek ve středu oznámil, že jeho vláda podá v pondělí demisi. Podle Ústavy by tak měla učinit v případě, že bude ve čtvrtek zvoleno vedení nové Sněmovny včetně jejího předsedy. Paroubek tak prý chce přispět k řešení povolební situace.

Premiér Jiří Paroubek ve středu oznámil, že podá v pondělí demisi, s ním tak podle ústavy automaticky skončí i celá koaliční vláda.

Podle dosluhujícího premiéra má tento krok přispět k věcnému řešení patové povolební situace. Vláda podle ústavních zvyklostí podává demisi poté, co je zvoleno nové vedení Sněmovny. ODS, která pod vedením svého předsedy Mirka Topolánka sestavuje možnou příští vládu, navrhla do této funkce Miroslavu Němcovou.

Sociální demokraté by rádi v tomto křesle měli Lubomíra Zaorálka, předem však oznámili, že jej nenominují, pokud pro něj nebudou mít předem dohodnutou dostatečnou podporu.

Šéf poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek přitom v úterý upozornil, že poslance soc. dem., kteří by hlasovali pro Němcovou čekají "pekelná muka".

PRÁVO, NOVINKY

obsah | Česká republika