Stát nepřijde o palác Kinských

O pálác Kinských na Staroměstkém náměstí stát zřejmě nepřijde. Magistrátu se totiž podařilo najít originál klíčového důkazu ve sporu města s Františkem Odlřichem Kinským. Magistrát dokument neměl ve svém archivu.

"Originál konfiskačního výměru z roku 1947 jsme v pondělí našli v archivním Fondu národní obnovy," řekl dnes zástupce ředitele magistrátu Miroslav Sklenář.

Rodina Kinského přišla o palác a další majetek po druhé světové válce na základě Benešových dekretů. Obvodní soud pro Prahu 1 před časem rozhodl, že konfiskace paláce byla v souladu se zákonem, protože Kinský měl v roce 1945 německou národnost. Podle Kinského právníka Jaroslava Čapka, který se proti verdiktu na místě odvolal, soud rozhodl na základě dokumentu (kopie konfiskačního výměru), který není podepsán, orazítkován, datován a nebyl adresován Kinskému. Magistrát soudu originál výměru nepředložil.

"V pátek jsme začali hledat ve všech našich archivních fondech a v pondělí jsme originál našli ve Fondu národní obnovy," uvedl Sklenář. Jde podle něj o týž dokument, který v roce 1947 visel 15 dní na úřední desce. Poté byl zřejmě sejmut a založen do archivu. "Doufám, že ho konečně uvidíme," komentoval novinku magistrátu advokát Čapek. Pokud však bude shodný s údajnou kopií originálu, která se u soudu objevila, strach z něj nemá. "Kopie je i obsahově jako důkaz nedostatečná," uvedl.

NOVINKY

obsah | Česká republika