Sníh prolomil střechu supermarketu v Ostravě

V Ostravě se v úterý večer zřítila část střechy supermarketu Lidl. Zkolabovala pod tíhou sněhu. Sanitka odvezla z místa jednu lehce zraněnou prodavačku. Psi naznačili, že by v sutinách mohl být další člověk, ale to se nepotvrdilo. Policie nehodu vyšetřuje jako obecné ohrožení.

"Střecha se zřítila asi v půl osmé," potvrdil ve 20:15 Petr Faster z ostravského Centra tísňového volání. Dodal, že je pravděpodobné, že uvnitř zůstali lidé.

Podle ostravské policejní mluvčí Dagmar Bednarčíkové se jednalo o prodejnu v ulici U Stadionu. "Na místě jsou hasiči, záchranáři i policisté se psy. Zatím nemáme zprávy o obětech," uvedla mluvčí kolem půl deváté.

Mluvčí hasičů sdělil, že sanitka odvezla z místa jednu lehce zraněnou ženu. "Zůstala zachycená na nějaké konstrukci," upřesnil Faster. Podle informací skončila dvacetiletá prodavačka s pohmožděným ramenem v nemocnici v ostravské části Fifejdy.

Psi upozornili na dalšího zavaleného

Chování záchranářských psů později naznačovalo, že se pod sutinami nachází ještě další zavalený člověk. Na místě nebylo možné použít těžkou techniku a tak se přivolaní hasiči snažili o jeho záchranu ručně. "Při průzkumu využili rovněž novinku - speciální kameru pro vyhledávání osob v sutinách," doplnil Petr Faster. Po několika hodinách bylo jasné, že se psi zmýlili a v troskách obchodu už nikdo není.

Střecha se zřítila téměř přes celý obchod

V supermarketu byli v době události ještě lidé, podle ranní zprávy policie jich bylo šest. Stihli však včas utéct. Střecha s dřevěným krovem a plechovou krytinou se zřítila téměř přes celý supermarket.

"Na jednom konci spadla střecha až na zem do zásobovací části marketu, kam nemají zákazníci přístup, v přední části zůstala viset na regálech metr až dva nad zemí," popsal mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela. "Statik uvedl, že osmdesát procent střechy je zničeno. Nosné zdi mohou zůstat, ale střecha bude muset být zcela vyměněna," dodal.

"V důsledku propadnutí střechy do interiéru prodejny došlo k přímému ohrožení osob na zdraví a životě," uvedla k zahájení vyšetřování policejní mluvčí Dagmar Bednarčíková. Škoda je podle ní nejméně milion korun plus ztráty ze zničeného zboží.

Sníh strhl více střech

Střecha v Ostravě nebyla jediná v Česku, která v posledních dnech spadla pod nápory sněhu. Shodou okolností se v pondělí také v Ostravě probořila střecha opuštěného domu. V Hošťálové na Vsetínsku se zase pod sněhem propadla střecha haly soukromé firmy. Lidé z ní odešli jen krátce předtím.

Z vyjádření odborníků na statiku budov vyplývá varující věc. Pokud napadne příliš mnoho sněhu, podobné nebezpečí hrozí u každé stavby.

Sníh zavinil i tragédii, která otřásla v pondělí bavorským městem Bad Reichenhall. Na kluziště se pod tíhou sněhu zřítila střecha zimního stadionu. Záchranáři dosud vytáhli z trosek jedenáct mrtvých, čtyři lidé jsou stále nezvěstní.

iDNES, MF DNES

obsah | Česká republika