Oxfordští profesoři budou učit i v Praze

Zní to jako odvážný sen. A přitom se má naplnit už do dvou let. V Praze vznikne nová univerzita. V názvu má mít slovo "Evropská".

Má to být klasická vysoká škola. Jen se dvěma rozdíly: vyučovat tam budou ti nejlepší ze všech evropských pedagogů a financovat ji mají společně evropské státy.

"Je to mimořádně zajímavý projekt, bude ovšem záležet na tom, jak se ho podaří zrealizovat," řekl k záměru zřídit v Praze vysokou školu světové úrovně premiér Vladimír Špidla. Pokud se pro návrh podaří získat podporu mezi premiéry evropských zemí, které by se na financování univerzity měly podílet, nebude mu už nic stát v cestě.

Konzultace mezi evropskými vysokými školami, které mají nové škole dodat učitele, už totiž dávno běží. Rektor Karlovy Univerzity Ivan Wilhelm už s projektem o víkendu seznámil svého kolegu z britské univerzity v Oxfordu a získal jeho podporu. Do konce týdne o něm chce hovořit i s dalšími rektory zahraničních škol. Konkurence pro vlastní univerzitu se nebojí.

"Je to pro jinou cílovou skupinu. Z devadesáti procent by měli Evropskou univerzitu navštěvovat zahraniční posluchači. Na české zbude deset procent míst," odhaduje Wilhelm. Z nové školy, která by mohla nahradit Rádio Svobodná Evropa v budově v centru Prahy, nebudou těžit jen vysokoškoláci.

"Získat pro Prahu tak významnou mezinárodní instituci s jejími zaměstnanci a rozpočtem je vždycky výhodné. Ti lidé tu budou bydlet a utrácet peníze. Blahobyt Lucemburska je založený právě na tom, že tam sídlí evropské úřady," podotýká spoluautor záměru senátor Josef Zieleniec. Jaké obory bude Evropská univerzita nabízet, zatím není jasné. Půjde ale hlavně o humanitní vědy.

"Chceme, aby náplň výuky odpovídala tomu, co se učí na ostatních univerzitách v cizině. S nabídkami oborů by měly přijít právě zahraniční vysoké školy, které se na tom budou podílet," řekl Zieleniec. Ministerstvo školství nyní prověřuje, jak školu založit.

"Připravuji k tomu analýzu. Určitě to nebude jednoduché," upozornil náměstek ministryně školství pro vysoké školy Petr Kolář. Právě kvůli tomu, že bude mezinárodní, se Evropská univerzita "nevejde" do pravidel, na jejichž základě existují české veřejné vysoké školy. "Patrně bude potřeba přijmout speciální zákon," řekl Kolář.

JANA BLAŽKOVÁ, MF DNES

obsah | Česká republika