Oslavy 60. výročí konce 2. světové války v ČR

Přinášíme vám přehled oslav, které u příležitosti 60. výročí konce 2. světové války připravují obce a města v České republice. Oslavy v Praze jsou například ve znamení rekonstrukcí bojů a především velkolepé vojenské přehlídky, která se uskuteční na Letenské pláni v neděli od 10 hodin. Historická přehlídka je připravena na sobotu i v Plzni.

Oslavy vyvrcholí v Karlovarském kraji v neděli 8. května. V Karlových Varech se od 9 hodin uskuteční pietní slavnost na hřbitově v Drahovicích u pomníku padlých sovětských vojáků.

K oslavám se připojí i většina měst Libereckého kraje. Patrně největší slavnosti chystají Liberec a Jablonec na Nisou, kde se lidé mohou těšit třeba na koncert hvězd, ohňostroj či ukázky vojenské techniky a kynologického výcviku. Součástí oslav je i předávání pamětních medailí válečným veteránům a odbojářům.

Pietní akce a oslavy již začaly v některých městech Vysočiny. Budou pokračovat po celý víkend. Den osvobození si lidé připomenou pietními akty, besedami, výstavami či přehlídkami historické i současné vojenské techniky. Proběhne navíc řada kulturních akcí.

Množství nejrůznějších akcí je připraveno v celém Olomouckém kraji. Již ve čtvrtek se například ve 14 hodin uskutečnil pietní akt u hrobu 38 mužů, kteří byli 5. května 1945 zavražděni v Javoříčku. Ve čtvrtek byly také ve 14 hodin v židovské části olomouckého městského hřbitova na třídě Míru slavnostně odhaleny čtyři dvoumetrové žulové desky se jmény 1327 obětí holocaustu z řad občanů krajského města. I v tomto kraji vyvrcholí oslavy v neděli.

Každé město a stovky obcí ve východních Čechách se alespoň krátkou symbolickou vzpomínkou vrátí i k osvobození a ukončení druhé světové války. "Akce podporujeme morálně i finančně. Z krajského rozpočtu jsme na ně věnovali dva milióny korun," řekl Právu hejtman Pardubického kraje Michal Rabas (ODS).

PRÁVO

obsah | Česká republika