Hoši děkujem, znělo v Praye z tisíců hrdel

Mistři světa v hokeji přistáli v pondělí před 16. hodinou na pražské Ruzyni. Po krátké tiskové konferenci se čeští hokejisté vydali na spanilou jízdu Prahou na Staroměstské náměstí. Přibližně v 17:15 dorazil autobus na Staroměstské náměstí. Zlaté hokejisty přivítaly tisíce fanoušků.

Někteří fanoušci měli omotaný malíček. Autobus s hokejisty projel Prahou za doprovodu policejních vozů a za mohutného troubení ostatních řidičů.

Zaplněné Staroměstské náměstí skandovalo hesla jako: Hoši děkujem, Ukažte nám pohár. Hokejisté vystoupili z autobusu za ohlušujícího křiku fanoušků. Na pódiu se pak pohár pro hokejové mistry světa opět naplnil šampaňským.

Manželka trenéra Ivana Hlinky Liběna hokejistům na pódiu poděkovala za svého muže. "Děkuju za Ivana," řekla. Pak se rozezněla píseň We are the champions. Velký kus práce, který Hlinka pro český hokej odvedl, připomínala i jeho fotografie v poháru pro mistry světa, který držel Jiří Šlégr.

Kolem 18. hodiny pak hokejisté nastoupili do autobusu a odjížděli ze Staroměstského náměstí.

Zlatí hoši přiletěli

V letištní hale se hokejisté přivítali s příbuznými. Tomáše a Františka Kaberleho přivítala dojatá babička. Někteří hráči měli na krku zlaté medaile. Hnilička a Židlický objali své děti. Hokejisté si se svými blízkým vyprávěli, jak prožívali vítězné a následné okamžiky.

"Někteří z nás ani nešli spát, když se něco velkého vyhraje, musí se to pořádně oslavit," řekl Jiří Šlégr. Hokejisty přivítala i manželka zesnulého trenéra Ivana Hlinky.

Krátká tisková konference, které se za celé mužstvo zúčastnili trenér Růžička a hráči Šlégr, Výborný, Ručinský a Jágr, se nesla v duchu zábavy. "Mluv, ty jsi náš mluvčí," řekl Jágr Šlégrovi. Hokejisté výroky Šlégra doplňovali smíchem.

Hokejistům zazpíval Divokej Bill

Z Vídně do Prahy přepravil českou hokejovou reprezentaci speciál. Na letištní ploše přivítali hokejisty jen policisté, pracovníci letiště a fotografové. Prahou hokejisty poveze autobus, který je vozil ve Vídni.

Na Staroměstském náměstí byl už od 15. hodiny připraven doprovodný program. Stejně jako v případě semifinálového zápasu se Švédskem a finálového duelu s Kanadou byly moderátory oslav Petr Svěcený a Vojtěch Bernatský z České televize. Hudební produkci obstaraly skupiny Divokej Bill a Las Vegas.

MICHAL OSOBA, PRÁVO

obsah | Česká republika