Oslavy 28. října se konaly u pomníků TGM

Pětaosmdesáté výročí vzniku Československé republiky si připomínali lidé většinou u soch prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Lidé přinášeli květiny, někde i zpívali hymnu, a společně tak dali najevo, že společenství Čechů a Slováků a demokratické ideály první republiky pro ně nejsou minulostí. U pražského Masarykova pomníku na Hradčanském náměstí položil věnec prezident Václav Klaus. Zmínil přitom, že 28. říjen je pro něj nejvýznamnějším státním svátkem. "Je to den vzpomínání, den inspirace, den poučení se z minulosti," řekl.

Jmenování generálů a přísaha

Klaus se u příležitosti státního svátku setkal také se zahraničními diplomaty a v rámci oslav povýšil do generálských funkcí tři dosavadní plukovníky a do hodnosti generálmajora jmenoval dosavadního brigádního generála Jaroslava Kolkuse, prvního zástupce náčelníka generálního štábu. Hlavním bodem dnešního dne ale je, nejen pro prezidenta, večerní předávání státních vyznamenání. Václav Klaus by jich dne měl udělit dvě desítky.

Tradiční součástí oslav výročí vzniku samostatného československého státu je vojenská přísaha. U Masarykovy sochy na Hradčanech dopoledne složilo slavnostní přísahu celkem 360 vojáků Hradní stráže a 6. zabezpečovací základny ministerstva obrany. Vzhledem k blížící se profesionalizaci českého vojska jsou jedni z posledních vojáků, kteří nastoupili povinnou základní službu.

Další mítinky

Státní svátek si dnes přišlo k Masarykově soše před Hradem připomenout několik desítek lidí. Mnozí přijeli s přáteli či s celým zájezdem a spojují oslavy s návštěvou Pražského hradu a některé kulturní akce v Praze.

Asi stovka lidí v důchodovém věku, se odpoledne sešla na pražském Palachově náměstí na akci Klubu českého pohraničí, který se hlásí k vlastenectví a obhajobě národních zájmů. Řečníci kritizovali chystanou evropskou ústavu i záměr zrušit dějepis jako samostatný předmět.

Asi dvě stě pravicových radikálů sdružených kolem organizace Vlastenecká fronta se sešlo na Palackého náměstí pod heslem "Bůh, vlast, rodina". Po projevech zamířili na Vyšehrad, kde se v klidu rozešli. Podle Evy Brožové z pražské policejní správy byl zatím předveden pouze jeden člověk, který napadl policisty. Zřejmě ale patřil k odpůrcům shromážděných pravicových radikálů.

Po projevech řečníků, brojících proti Evropské unii, zaprodaným novinářům, prohnilé vládě a sňatkům homosexuálů, se vydali na pochod městem egem něhož skandovali hesla "Nic než národ" či "Smrt Izraeli". Po cestě minuli pietní shromáždění pořádané Svazem bojovníků za svobodu.

LIDOVKY

obsah | Česká republika