Ostravští Romové rozhodnuti přijmout Olachy ze Slovenska

Pravděpodobnost brzkého stěhování Romů ze Slovenska na Ostravsko se podle názoru místních romských představitelů výrazně zvýšila. Neformální rada ostravských Olachů totiž nedávno probírala otázku romské migrace a rozhodla, že místní Olaši přijmou členy vlastních širších rodin ze Slovenska a poskytnou jim pomoc. Jiných Romů se to týkat nemá.

"Olašským Romům jsme připraveni pomoci. Naše rodiny jsou soudržné. Obrovský problém ale může nastat při příchodu Rumungrů," tlumočil Právu závěr ze schůzky mluvčí olašských Romů Ladislav Daniš. Zatímco Rumungři žijí spíše po jednotlivých rodech či osadách a lépe se socializují do podmínek majoritní společnosti, Olaši jsou považováni za uzavřenou komunitu s vlastními hodnotami. Sami se označují za kastu, mají svého krále, soudy i odlišnou řeč.

Podle ostravské romské poradkyně Lýdie Poláčkové Olaši nekladou velký důraz na vzdělání, spíše si cení šikovných kapesních zlodějů, které považují za přínos pro rodinu. Olaši na Slovensku tvoří asi patnáct procent tamní romské populace. Mluvčí ostravských olašských Romů Ladislav Daniš se v případě stěhování Rumungrů ze Slovenska obává především kolapsu v bydlení.

Hrozí kolaps v bydlení

"Domácí Romové mají s bydlením problémy už teď a situace se ještě zhorší, pokud přijdou i cizí. Nechci ani vidět, jak budou vypadat hotelové domy, ubytovny a domy, v nichž dnes Romové žijí." Množství očekávaných slovenských Romů ale odhadnout odmítl. "Probírali jsme to teoreticky, jaká bude praxe, nevím. Nejsem věštec."

"Pokud se hranice otevřou, můžeme čekat příchod většího počtu Romů," potvrdila také Romka Helena Jurečková z ostravského obvodu Moravská Ostrava s tím, že jejich rodiny na slovenské straně hranic půjdou do Česka za lepšími životními podmínkami. V 300tisícové Ostravě dnes podle odhadů žije asi třicetitisícová komunita Romů. Velká část z nich se sem v minulosti přistěhovala právě z osad na Slovensku. Mladí muži pracovali hlavně v dolech a hutích, ale dnes je ve městě 19procentní nezaměstnanost a mezi Romy ještě mnohem vyšší.

Podle analýzy Mezinárodní organizace pro migraci ze září 2003, kterou si vyžádala česká vláda, se Romové skutečně mohou začít po rozšíření EU více stěhovat. "Migrační potenciál obyvatel slovenských romských osad (asi 130 000) bude ještě více posílen frustrací pro nenaplnění očekávání spojených se vstupem do EU v květnu 2004. Byť i nevelká komparativní výhodnost sociálních dávek v ČR může přispět k zvyšování pull faktoru..." Analýza varuje i před zvýšením počtu konfliktů se zákonem v cílových oblastech migrace, například před prostitucí či krádežemi kovových instalací.

Musejí respektovat zákony

"Bylo by absurdní si myslet, že po otevření hranic žádné rodiny nepřijdou," konstatoval i David Beňák z kanceláře Rady vlády ČR pro záležitosti romské komunity. "Nevím ale, zda to bude v objemu tisíce, dvou či pěti tisíc. Pokud zde najdou pracovní místo a štěstí, které v jiné zemi nenašli, je to v pořádku. Musejí však respektovat zákony." Příliv Romů očekávají i úředníci ostravského magistrátu. "Všichni víme, co nás čeká, ale nevíme v jakém objemu. Nově budeme nejen zemí tranzitní, ale i cílovou, tedy domovskou," řekla vedoucí oddělení sociální prevence Ivana Nesétová. Neočekává však hromadný příchod hned 1. května. "Určitě to budou nejdříve zkoušet. Nejprve přijede jen pár z nich, a když uvidí, že se tady dá žít, přijdou za nimi i ostatní," připustila ostravská romská terénní sociální pracovnice Miroslava Majovská.

"Když Romové ze Slovenska osloví svou rodinu v Ostravě, tak jim pohostinnost žádná z nich neodmítne. Přijmou je i přesto, že z toho sami budou mít trable, například v podobě zvýšených nákladů," doplnila Nesétová. Podle ní na to ostravské rodiny nebudou mít finance a mohou se předlužit. David Beňák pak varuje i před možným krachem sociálních služeb v oblasti péče o bezdomovce. "Může se stát, že rodina přistěhovalce odmítne kvůli osobním konfliktům a oni zůstanou na ulici." V případě tisícovky nových bezdomovců by podle něj v Ostravě začaly skutečné problémy. Ostravský magistrát je připraven Romům ze Slovenska poskytnout poradenství, co všechno musejí udělat, aby se nedostali do problémů.

Cizinecká policie se možným příchodem Romů nezabývá

Severomoravská policie není podle mluvčí Soni Bradáčové kompetentní vyjadřovat se k možné situaci po vstupu ČR do EU. "Policie je připravena a reaguje adekvátním způsobem při zajištění bezpečnosti osob a majetku. Těžko však nyní komentovat možná opatření, která mohou nastat," nabídla všeobecnou odpověď. Ostravská cizinecká a pohraniční policie se možností příchodu Romů ze Slovenska vůbec nezabývá. Potvrdila to mluvčí Daniela Vlčková s tím, že se nechystají ani žádná zvláštní opatření po vstupu ČR do EU.

Petr Vorlíček z tiskového odboru ministerstva vnitra sdělil, že ministerstvo nemá informace o přednostním zájmu romských emigrantů ze Slovenska o Ostravsko. "Nelze uvést ani konkrétní odhady, kolik Romů bude směřovat do republiky." Policejnímu ředitelství se na otázky ohledně možného příchodu Romů od středy minulého týdne vůbec nepodařilo odpovědět. Česká republika je pro slovenské Romy zajímavá například neexistující jazykovou bariérou. Odchodem ze země někteří mohou řešit i své nevyhovující životní podmínky včetně bydlení anebo příliš velké zadlužení u lichvářů.

Ostrava pak kromě rodinných vazeb a předpokládané pohostinnosti nabízí i velkou anonymitu. "...zatímco migrant, který vyhledává příbuzné na vesnici, je okolnostmi nucen legalizaci pobytu začít neodkladně řešit - je všem na očích a při návštěvě neunikne pozornosti úřadů, ve velkých městských aglomeracích se i kompletní migrantská rodina může delší čas držet z dohledu úřadů..." uvádí analýza IOM.

Pracovník SIS tvrdí, že invaze bude

"Invaze Romů do Česka v létě nastane. Sytém sociální podpory je pro ně v Česku mnohem výhodnější," řekl Právu pracovník Slovenské informační služby (SIS), který na romský exodus do Česka upozornil již za letošních únorových romských rabovacích bouří na Slovensku. Ředitel úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI, civilní rozvědka) František Bublan nevylučuje, že ze Slovenska v létě přicestuje mnoho Romů. "Monitorovat tuto situaci nám ze zákona nepřísluší. Víme však o tom, že tato nálada existuje. Slovenští Romové navíc mají v České republice své zázemí. Bude zřejmě třeba hledat politické řešení," řekl ve čtvrtek Právu Bublan.

Situaci sleduje i Bezpečnostní informační služba (BIS, civilní rozvědka). "Migrace patří k oblastem, kde působíme. Činnost koordinujeme s příslušnými policejními útvary, spolupracujeme s ministerstvy vnitra a zahraničních věcí. Informace o migraci vyměňujeme se zahraničními partnery," řekl Právu mluvčí BIS Jan Šubert. Na přímou otázku, zda BIS má informace o hrozbě exodu slovenských Romů do České republiky, odpověděl: "Mohu se vyjádřit jen obecném smyslu. Tak, jak už jsem řekl."

Policie nic nezmůže

Česká policie nebude moci masové vlně příchodu slovenských Romů zabránit. Vstupem do Evropské unie totiž získají i slovenští občané, a tím i slovenští Romové práva občanů EU. Budou moci neomezeně po EU cestovat a usazovat se, aniž by se o ně zajímala Cizinecká a pohraniční policie (CPP). "V květnu se přestane cizinecká policie o slovenské občany zajímat. Budou mít stejná práva občanů Unie. A to i svobodu cestování a pobytu v zemích EU. Tedy i v České republice," řekla Právu mluvčí CPP Klára Krejčí.

"Policie situaci sleduje. Informace, že by hrozil mnohatisícový příchod slovenských Romů, zatím nemáme," řekla Právu mluvčí policejního prezídia Blanka Kosinová. Ani pražská policie a pražský magistrát se zatím nepřipravují na riziko, že se hlavní město v létě stane jedním z cílových míst romské migrace. "Nemáme od policie tyto informace," řekl Právu náměstek pražského primátora pro bezpečnost Rudolf Blažek.

KAREL BALCAR, PAVEL BLAŽEK, PRÁVO

obsah | Česká republika