Pomoc pro oběti Rusů z roku 1968

Po včerejšku je velmi pravděpodobné, že pozůstalí po obětech sovětské okupace z roku 1968 či sami zranění z té doby budou odškodněni. Rozhodli o tom poslanci, kteří návrh opoziční ODS propustili do dalšího čtení. Diskutovalo se však o výši odškodění, kterou návrh stanoví ve výši jednoho milionu pro pozůstalé.

"Proč se rozlišuje v tuto chvíli cena smrti, kterou položil český občan v boji proti fašismu, a cena smrti, kterou zaplatil český občan v době okupace v roce 1968?" ptal se Radim Turek z ČSSD. Z Fondu smíření dostávali pozůstalí po lidech, kteří zemřeli například v koncentračních táborech, sto tisíc korun. Stejnou částku dostávali též pozůstalí po obětech komunistického režimu podle rehabilitačního zákona. Podle některých poslanců proto není vyloučeno, že návrh ještě dozná změn, které se budou týkat právě výše odškodnění. Za důležité však navrhovatelé pokládají, že vůbec prošel.

"Stát si občané zřídili mimo jiné proto, aby je chránil před vnějším nepřítelem. V plnění této základní povinnosti Československo v letech 1968 až 1991 selhalo," řekl předkladatel návrhu Hynek Fajmon z ODS. Podle historičky Jitky Vondrové, která se specializuje na rok 1968, je odškodnění odůvodněné: "Byla to vojenská okupace, odškodnění obětí mi připadá správné," řekla Vondrová. Domnívá se však, že "éra odškodňování" by tímto měla skončit: "Je to jedna z posledních skupin poškozených, odškodňování se někde zastavit musí," řekla.

Proti návrhu byli komunisté - prý kvůli legislativním nedostatkům.

LUDĚK NAVARA, VÁCLAV DOLEJŠÍ

obsah | Česká republika