Bém vyznamenal ženu, která dostala z ohně pět lidí

Ministr obrany a pražský primátor rozdávali vyznamenání za záchranářský čin roku. Jedno dostala i padesátiletá Růžena Cínová, která během březnového požáru ubytovny v pražském Zličíně vyrazila mříže z okna ve zvýšeném přízemí a pomohla před plameny utéct pěti lidem.

Paní Cínová si zachovala chladnou hlavu. Sama přišla o veškerý majetek. "Je zástupkyní pražské romské menšiny a je dobré ukázat, že právě v této minoritě se skrývá obrovská síla a odvaha," prohlásil uznale pražský primátor Pavel Bém. S cenou za mimořádnou záchranářskou činnost na území Prahy se pojí také odměna - šek na 20 tisíc korun. O život při požáru bojovalo čtyřicet lidí nocujících v ubytovně ve Strojírenské ulici. Na místě tehdy zasahovalo na 100 hasičů.

Lékař zachránil vrhače nožů

Zlatý kříž dostal od ministra obrany i lékař Peter Ziman. Díky jeho zásahu se podařilo udržet naživu šestadvacetiletého organizátora mistrovství ve vrhání nožů Tadeáše Kristena.

Loni v srpnu pořádal báňský záchranář z Orlové Kristen v Rýmařově na Šumpersku soutěž ve westernových dovednostech. V noci po soutěži ho po hádce pododal 48letý Karel Waldmann z Chebu. Útočník, který patří mezi českou špičku ve vrhání nožů, byl v danou chvíli byl opilý.

Kristen upadl do stavu klinické smrti. Zachránil ho rychlý a profesionální zákrok Petera Zimana. Těžce zraněnému otevřel hrudník ještě cestou na operační sál.

Waldmann u soudu vinu nepřiznal. Hájil se tím, že Kristen na nůž sám nalehl, když Waldmann seděl na kládě a ořezával si třísku na párátko. "Měl jsem něco v zubu, chtěl jsem to vyndat. On se náhle přede mnou objevil, byl rozlícený, pravou rukou mne chytil za ramenou a celým tělem na mne nalehnul," tvrdil. Krajský soud v Ostravě mu ovšem neuvěřil a za pokus o vraždu ho poslal na 10,5 roku do vězení.

Mezi dalšími oceněnými byla například patnáctiletá Dominika Pečovská, která pomohla mladší lyžařce. V kategorii skupin uspěl TraumaTeam brněnské úrazové nemocnice za účast na záchranné misi po loňském zemětřesení v Pákistánu. Vyznamenaní se poté vydali na Hrad na audienci k prezidentovi Václavu Klausovi.

iDNES

obsah | Česká republika