Senát schválil novelu ústavy

Novelu ústavy, která může urychlit předčasné volby, schválil Senát. Úpravy umožňují rychlé rozpuštění sněmovny a vyhlášení předčasných voleb. Novela začne platit v případě souhlasu prezidenta a nejméně sto dvaceti poslanců.

Pro předlohu zvedlo ruku 70 senátorů ze 77 přítomných. Proti jich bylo pouze pět, a to z ČSSD a KSČM. Těžší cestu bude mít předloha ve sněmovně, kde je pro její přijetí zapotřebí ústavní většina 120 z 200 poslanců.

Vedle ODS, KDU-ČSL a Strany zelených by se tak muselo pro předlohu vyslovit ještě dalších alespoň dvacet poslanců z bloku ČSSD a KSČM. Sněmovna ale může o předloze jednat až ve chvíli, kdy bude ustavena.

Předloha by měla v případě, že vláda podá demisi, umožnit prezidentovi republiky, aby se souhlasem nadpoloviční většiny všech poslanců dolní komoru rozpustil a vyhlásil předčasné volby.

Ústava přitom s několika možnostmi, jak předčasné volby vyhlásit, počítá. Senátní návrh by byl ale cestou nejrychlejší. Ústava říká, že sněmovnu lze rozpustit v případě, že ani třetí vládě nevysloví důvěru, neprojedná do tří měsíců zákon, se kterým vláda spojila otázku důvěry, bylo-li zasedání sněmovny přerušeno po dobu delší, než je přípustné, a pokud nebyla sněmovna schopna se po dobu delší než tři měsíce usnášet.

Poprvé návrh neprošel sněmovnou

V senátní rozpravě se dnes střetli především politici ODS a ČSSD. "Ústava by se nikdy neměla měnit ad hoc, změny v ústavě jsou natolik závažné, že je nutné, aby tam byla široká shoda a jasné politické zadání," prohlásil například senátor ČSSD Jan Rakušan. Jiří Stodůlka z KDU-ČSL ale podotkl, že novelu dostatečně propracovali odborníci na ústavní právo.

Uvedený záměr není totiž na české politické scéně novinkou. Skupina senátorů ODS ho horní komoře předložila již loni 26. dubna. Sněmovna o předloze v prvním čtení jednala na schůzi 17. března letošního roku. Senátu ji vrátila k přepracování.

Proti předloze vystoupila i senátorka Alena Gajdůšková (ČSSD). Obává se toho, že by novela umožnila prezidentovi a jemu nakloněné části politického spektra vyvolat předčasné volby, "kdykoli by se jim to hodilo".

Předlohu označila za účelový krok. Předseda US-DEU senátor Jan Hadrava poznamenal, že Senát projednáváním novely ústavy hraje jen divadlo, protože je podle něj stoprocentně jisté, že sněmovna novelu nepřijme. Senátoři navrhují, aby novela nabyla účinnosti prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po dni jeho vyhlášení.

Senát dnes také schválil pravidla, která upravují, jak bude postupovat v případě, kdy mu sněmovna vrátí jeho návrh zákona k dopracování. Právě s tímto požadavkem končící sněmovna před volbami posílala zpět do Senátu některé zákony. Senátoři se shodli, že vrácené návrhy zařadí vždy na nejbližší schůzi horní komory a znovu je projednají.

LIDOVKY.CZ, ČTK

obsah | Česká republika