Metro má novou stanici - Depo Hostivař

Na trase A pražského metra slavnostně otevřeli novou stanici Depo Hostivař. Vznikla z bývalé myčky a spolu s autobusovým terminálem a záchytným parkovištěm stála zhruba 1,3 miliardy korun. Pravidelný provoz ve stanici již začal. Autobusy k ní začali zajíždět až od neděle.

Stanice je v průmyslové zóně u Černokostelecké ulice. Významná je podle generálního ředitele Dopravního podniku hlavního města Prahy Tomáše Jílka zejména v tom, že dopravně odlehčí hustě obydlené oblasti kolem stanice Skalka, kde byla konečná doposud. "Od této stanice zmizí 14 autobusových linek, které budou končit u nové stanice," řekl Jílek. U nové stanice je záchytné parkoviště pro 177 automobilů. Má sloužit zejména řidičům, kteří do Prahy míří ze středních Čech. "Provoz tu na rozdíl od Skalky nikomu nevadí," podotkl radní pro dopravu Radovan Šteiner.

Vzhled stanice je industriální, převládá modrá a žlutá barva. Stanice má poměrně malé nástupiště, místo laviček tam jsou kovová opěradla. Síť metra se díky stanici rozrostla zhruba o 1,3 kilometru, nyní má 54 stanic.

Jílek poznamenal, že výstavba úseku byla asi o tři pětiny levnější, než kdyby se stavěla klasicky. Stavba trvala asi rok. Vlaky do stanice jezdí po povrchu, což jinde v Praze není. Z technických důvodů tam v ranní špičce, dopoledne a v odpolední špičce pracovních dnů pojede jen každá druhá souprava.

Název stanice je údajně poněkud zavádějící. Na radnici Prahy 10 už v minulosti telefonovalo několik lidí z Hostivaře, kteří se těšili, že k nim pojede metro. Od této čtvrtí je ale stanice poměrně daleko. Hostivařské depo je na hranici katastrů Strašnice, Hostivař a Štěrboholy. "Málokdo tuší, kudy hranice katastrů vedou a je lepší použít zažitý název," řekl k tomu Jílek.

U stanice Depo Hostivař budou od neděle končit autobusy číslo 163, 228, 229, 264, 265, 266, 268, 329, 364, 381, 382, 383, 387 a 393. Zajíždět tam budou další tři linky. Začne jezdit také nový autobus číslo 146 po trase Depo Hostivař, Černokostelecká, Sídliště Malešice, Spojovací, Nádraží Libeň a Českomoravská. Bude v provozu ve špičkách pracovních dnů.

ČTK

obsah | Česká republika